Анализатор: Западът вече е готов да се откаже от Украйна заради подкрепата на Русия

През последните няколко седмици европейски и американски лидери активно се опитват да постигнат споразумение с руския президент Владимир Путин, пише политическият анализатор на Atlantic Magazine Брайън Уитмор.

„Вашингтон и Брюксел могат да се откажат от Украйна, за да получат подкрепата на Москва и да приключат с въпроса за иранската ядрена програма. Освен това на САЩ е необходима помощ от Москва, за да осигурят управляемо, акуратно и съгласувано напускане на властта на сирийския лидер Башар ал Асад”, счита анализаторът.

Според него, наличието на някакви „тайни споразумения” между Москва и Вашингтон обяснява рядката за нашите геополитически условия похвала от страна на Белия дом по адрес на Русия за участието й по ИЯП.

Той припомня посещението на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в Киев, където тя убеди украинските парламентаристи да внесат в Конституцията поправки за предоставяне на специален статут на региона Донбас.

Анализаторът счита, че според предложения от САЩ проект за конституционни реформи Украйна трябва да премине процес на федерализация. След приемане на закона се предполага да се създаде тристепенна система на управление – общинска, районна и регионална. Федералното правителство ще бъде представено на всяко равнище с чиновници от Киев, назначавани с декрет на президента. Подобно предложение по-рано Киев го оцени като неприемливо, но в наближаващата есен ситуацията може да се промени.