Анализатор: Добре е Порошенко да има готов самолет

Събитията в Украйна представляват нездрава и изтънчена геополитическа игра, пише коментаторът на RT Стив Елиът.

Според анализатора, от момента на своето отделяне от СССР Украйна е нещо като държава-шизофреник с противоречиво отношение между изтока и запада на страната. А в последните години действията на неоконсерваторите разгоряха тази вътрешна борба до небивало равнище.

Както твърди журналистът, решение на този конфликт не може да стане разделянето на държавата на Източна и Западна Украйна, защото цялото богатство на страната, нейната тежка промишленост, каменовъглените мини са съсредоточени на изток.

Eстествено е Киев да се бори като притиснат в ъгъла плъх и да избива своя народ, за да държи в ръце „скъпоценната корона”, пише Елиът и твърди, че сега Украйна е страна-катастрофа, страна-банкрут, управлявана от мошеници и бандити, задължени на други бандити в ЕС.

Отбелязвайки, че бившия украински президент Виктор Янукович бесвален от сили, в чийто авангард бяха членове на „Десен сектор” – „частна армия нацисти”, авторът на публикацията пише, че сегашният президент Петро Порошенко и неговия екип могат да станат следващите, „които ще бъдат изкарани на улицата и застреляни”. Според него, „олигархът със съмнително минало” е най-добре да държи готов частен самолет за бързо бягство.

Ставащото сега в Украйна е само пореден ход в голямата геополитическа игра, обаче този път САЩ отидоха твърде далеч, пише Елиът, като отбелязва, че предпазливите Русия и Китай трябва да изчакат благоприятния момент в бъдеще, когато според някои финансови анализатори може да се нанесе нокаутиращ удар по Щатите.