Анализатори: САЩ не са готови за голяма война

Американската армия не е готова за сериозна война – това е мнението на анализатора Нора Бенсахел и на генерала в оставка Дейвид Барно, съобщи РИА Новости.

Мнозинството американски войници никога не са се сблъсквали с истинска заплаха за интересите на държавата, твърдят експертите за изданието War on the Rocks.

Бенсахел и Барно са убедени, че вероятността от начало на глобална война е нищожна, но обстановката в света продължава да бъде сложна заради терористите. При това армията може да се окаже не готова за конфликта.

Анализаторите считат като слабо място на армията нейното високоточно оръжие, което категорично не достига, защото е купено в ограничено количество, и в случай на война ще свърши още първите седмици. Такава е перспективата и за много бойни машини. А да се организира тяхното производство е нужно много време.

Бенсахел и Барно препоръчват на Пентагона да разработи план в случай на непредвидени обстоятелства, но изтъкват, че е още по-добре да има създаден запас от въоръжения и компетентно ръководство на войската.

Специалистите отбелязват, че в сегашния момент САЩ поради зависимост от електрониката са уязвими за кибератаки. Освен това военните морално не са готови за война, тъй като им липсва „устойчивост”, която се формира само в условия на конфликт.