Анализатори: Русия и Китай могат да променят световния ред, както поискат

Русия и Китай имат възможност да променят световния ред в посоката, в която искат. Макар че не е ясно какво точно е съотношението на силите в бъдеще, но САЩ ще трябва да приемат факта, че то се променя, пишат американските анализатори.

В последно време САЩ се озоваха в най-неблагоприятната за тях ситуация: руско-китайските отношения сега са по-тесни, отколкото през последните петдесет години, пишат анализаторите на Атлантическия съвет Матю Бъроуз и Робърт Манинг, в статията си за японския Nikkei Asia Review, пише РИА Новости.

Днешното сближаване между Русия и Китай експертите наричат „кошмарът на Хенри Кисинджър.“ Анализаторите припомнят как, заедно с президента Ричард Никсън, двамата американски лидери през 1971 се възползваха от желанието на Китай да подкрепи Вашингтон в конфронтацията със СССР. Този подход е допринесъл за създаването на стратегически триъгълник, начело със САЩ и двата комунистически режима, противопоставящи се един на друг.

В момента, от гледна точка на Бъроуз и Манинг, ситуацията се е променила. Напрежението между Москва и Вашингтон е довело до това, че САЩ се озоваха в най-лошата от всички възможни ситуация: руско-китайските отношения сега са по-тесни, отколкото през последните петдесет години. И Русия, и Китай имат всички шансове да променят световния ред в посоката, в която искат, пишат Бъроуз и Манинг.

Анализаторите смятат, че ако по времето на Кисинджър и Никсън, победители в подобна ситуация са се оказвали САЩ, то сега, като се вземат предвид различията между Москва и Вашингтон, то може да каже, че нещата са в ръцете на Пекин.

За Китай Русия е ценен партньор, с помощта на които може да стабилизира ситуацията в Евразия и да се модернизира регионът. Освен това, успешното сътрудничество от този вид на територията на Евразия е способно да подчертае успеха на „не-западния модел“ на авторитарния капитализъм с централната роля на държавата в него, отбелязват анализаторите.

Опитите на Русия за насърчаване на Евроазиатския икономически съюз ще получат бъдещо развитие, прогнозират те по-нататък. Според тях, в Централна Азия между Москва и Пекин, съществува „мълчаливо разделение на труда“: Русия се занимава с въпросите на сигурността, а Китай – с помощи и инвестиции. За развитието на Евроазиатския икономически съюз допринася и новосъздадената Банка за развитие на БРИКС и Азиатската банка инфраструктурни инвестиции.

При това американските експерти побързаха да отбележат, че противоречията между Русия и Китай също са изчезнали. Към сближаването на тези страни, те се отнасят с тревога.

Бъроуз и Манинг признават, че не е ясно дали съюзът между Китай и Русия ще доведе до нова двуполярност на света или до по-открит световен ред.

А САЩ, според тях, вместо да „се надпреварват с Русия и Китай в риториката“, както това се случва по време на всяка президентска кампания, трябва да не изпускат възможността да обсъдят новото разпределение на силите в света и променящия се световен ред, с които Вашингтон ще трябва да се примири.