Анализатори прогнозират пред CNN как ще завърши конфликтът между Риад и Техеран

Телевизионният канал Си Ен Ен разказва за последствията, които могат да се очакват от разпалващия се конфликт между Саудитска Арабия и Иран, пише РИА Новости.

„Саудитска Арабия изгони ирански дипломати в неделя, заявявайки, че атаката срещу посолството в Техеран е била последната капка. Няма нищо необичайно в това, че страните изпращат официални представители, докато са в конфликт. Анализатори обаче казват, че решението на Саудитска Арабия да прекъсне дипломатичните си връзки с Иран веднага след убийството на шиитския духовник може да представлява знак за нещо по-сериозно“, пише журналистката на Си Ен Ен Кери Шойчет.

Фаваз Джерджес, ръководител на катедрата по съвременни изследвания в Близкия Изток в Лондонското училище по икономика, заяви пред телевизията, че „дипломатичното прекъсване лесно може да излезе извън контрол“.

Той отбеляза, че отношенията между страните са били напрегнати и преди заявлението за прекъсване на дипломатичните отношения. Саудитска Арабия и Иран отдавна си съперничат в редица конфликти – в Сирия, Ирак, Либия, Бахрейн и в Йемен. Въпросът е в това колко по-зле може да стане, добавя аналитикът.

„Ситуацията е крайно нестабилна в отношенията между двете могъщи страни – Саудитска Арабия, в която преобладават сунитите, и Иран, в който преобладават шиитите. В близките няколко седмици и месеци това може да се превърне в нещо много опасно“, счита Джерджес.

Според него този конфликт може да се отрази върху целия регион.

Военният анализатор на Си Ен Ен генерал Марк Хертлинг счита, че между Риад и Техеран може да възникне директен въоръжен конфликт. „Всичко се развива много бързо“, добавя той.

Министерството на вътрешните работи в Саудитска Арабия на 2 януари съобщи за екзекуцията на 47 души, осъдени заради тероризъм. Сред тях е известният шиитски проповедник Нимр Бакер ан Нимр, който е под арест от 2012 година.

Това доведе до протести в Иран, участници в който нападнаха посолството на Саудитска Арабия, след което Риад съобщи за прекъсването на отношенията си с Техеран.

„Това, че ще последва (бел. ред. прекъсване на дипломатичните отношения) бе неизбежно, особено имайки предвид, че реакцията на Иран бе изпълнена с ярост, а иранският върховен водач обеща на Саудитска Арабия „божествено възмездие“, обясни експертът по международни отношения на Си Ен Ен Боби Гош.

Саудитска Арабия ясно показа, че не възнамерява де се предава, уточни Гош.

От гледна точка на някои анализатори Риад и Техеран ще продължават да разпалват конфликта.

„Съществуват вътрешни причини, поради които двете страни не желаят да са по-внимателни една към друга“, заявил пред Си Ен Ен Иън Бремър, президент на консултантската компания „Евразия груп“. Според Бремър за Риад и за Техеран са изгодни националистическите настроения в страната и това прави конфликта „много опасен“.