Америка ще създава разузнавателна мрежа в Арктика

САЩ са в процес на създаване на разузнавателна мрежа в Арктика за целите на мониторинг и анализ на политическата и военната ситуация в тази част на света, предаде БГНЕС.

„В настоящите условия, когато Русия и Китай увеличават своето присъствие в Арктика, разузнавателните служби на САЩ за пръв път от края на Студената война се фокусират върху изучаването на потенциалната заплаха в Арктика, чието стратегическо значение нараства“, пише в. „Лос Анджелис Таймс“.

Засега арктическото разузнаване на САЩ се свежда до назначени анализатори с постоянна заетост, които работят под командването на директора на Националната разузнавателна служба. Вашингтон разчита и на спътници, наблюдаващи арктическите райони, както и на данни, получени от дълбоководни сензорни монитори на ВМС. Американската резведка работи в тясно сътрудничество с други две „арктически“ нации – Канада и Норвегия.

Неотдавна сенаторът републиканец Джон Маккейн разкритикува остро администрацията на Белия дом за това, че е допуснала Русия да изпревари значително САЩ в овладяването на Арктика. „Докато Обама се разхожда из Аляска и разисква измененията в климата, Русия завладява Арктика“, заяви бившият кандидат-президент.