Американците се чудят, доколко строги да бъдат санкциите към Русия

„Докато президентът Обама търси начин как да спре и, в крайна сметка, да се обърне нахлуването на Русия в южната част на Украйна, без да се използва сила, неговият екип неочаквано се раздели по въпроса за това, доколко далеч да се стигне в прилагането на икономически оръжия в арсенала на САЩ“, – пише The New York Times, цитиран от руското издание inopressa.

Според длъжностни лица от администрацията на Обама, предмет на вътрешни спорове не е въпросът, дали да бъде наказана Русия за своите действия – в ​​това отношение има общо съгласие, което укрепва всеки ден, въпросът е  – кога и колко тежки да бъдат санкциите. Освен замразяване на сметките на отделни лица, администрацията може да наложи санкции за банките и потенциално да откъсне страната от доларовата икономика, пише авторът на статията Питър Бейкър. Сред тези, които са за по-строги мерки, са помощник-държавният секретар Виктория Нуланд и посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет.

Въпреки, че Съединените щати получават ежегодно от търговията си с Русия само 40 млрд. долара, американските компании твърдят, че тези данни са подвеждащи по отношение на реалните икономически отношения между двете страни, се посочва в статията. Така, например, в Русия има два завода „Ford” за сглобяване на автомобили. Boeing е продал или дал под наем на Русия стотици самолети. В Москва има дизайн-център на Boeing, който неотдавна обяви, че създава нови центрове за производство и обучение в Русия. Компанията е 35% зависима от руския титан.

inopressa.ru