Американски юрист: Ефектът от санкциите срещу Русия ще бъде незначителен

Икономическият ефект от продължаващите санкции на САЩ против Русия след няколко години ще е незначителен, заявил за РИА „Новости“ адвокатът на голямата юридическа кантора Marks & Sokolov Томас Съливан. Интервюто е взето по време на конференция във Вашингтон по въпросите на водене на бизнес със страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР).

„Икономическото влияние на сегашните санкции спрямо Русия след няколко години ще бъде съвсем незначителен”, е заявил представителят на юридическата фирма с офиси във Филаделфия, Москва и Киев. Според него, „никой не очаква, че тези санкции ще изцедят всички сокове от руската икономика”.

Съливан подлага на съмнение ефективността на всякакви санкции по принцип. „Може да изминат няколко десетилетия, преди да получите обективен отчет по повод правилността на подобни стъпки” – твърди той. „Нагледен пример за това е американската икономическа блокада на Куба”, която продължава повече от половин век, но в края на миналата година Вашингтон я призна за неефективна.

„Санкциите против Русия действат от година. Според мен, те нямат за цел да постигнат някакви сериозни изменения в руската политика. Да, за неголям сектор от икономиката се създават допълнителни трудности. Американското правителство обаче има доста по-сериозна причина. То показва по този начин несъгласието си със ставащото в Украйна. И Русия в отговор предприема свои действия”, счита Съливан.

Същевременно американският адвокат счита, че „бизнесът на своето равнище продължава сътрудничеството”. „Да, предприемачите внасят някакви промени, за да действат в съответствие с установените норми. После и американците, и руснаците продължават да работят заедно” – обобщава Съливан./БЛИЦ