Американски тонус за България срещу агресора Русия

Министър Николай Ненчев официално обяви, че Командните центрове на НАТО у нас и в още пет източноевропейски държави са отбранителни и се изграждат като „отговор на агресивните действия на Русия”, както и за тонизиране на Българската армия.

Чудесно.

Тоест налице е следната ситуация – НАТО е отбранителна и тонизираща организация, подобно на освежаваща газирана напитка, а Русия е агресор.

Страхотно.

О, не че имам нещо против НАТО да ни отбранява (опазил ме Бог!), но може ли все пак г-н министърът да ни обясни в какво точно се изразява агресията на Русия, че тази тема така и остана неизяснена за обществото, което се пита – кого е нападнала Русия и защо досега не сме разбрали?! Явно става въпрос за мощна, инспирирана от Кремъл хибридна дезинформационна война, която цели да пропуснем такива важни действия от страна на Русия, предполагащи изграждането на Команден център у нас и приемането на десетки единици бронирана бойна техника, демек танкове. Щом редица източноевропейски държави отказаха този благороден отбранителен жест на НАТО, а ние го приехме без възражения, значи България наистина се намира под руска военна заплаха. Това е много тревожно и обществото трябва да бъде информирано.

Затова считам, че министър Ненчев дължи отговор и обяснение пред българския народ – в какво се изразява агресията на Русия и заплахата от тази агресия за България?

Относно другото успокоение – че действията на НАТО са отбранителни. Тук искам само да вметна, че под НАТО светът разбира САЩ, тъй като е ясно, че те са гръбнакът на Алианса и неговите главнокомандващи винаги са били американски генерали. Припомням, че лидерската роля на САЩ в НАТО беше и причината през 1966-та генерал Де Гол да оттегли Франция от членството й във военния съюз и да договаря допълнителни условия за равнопоставеност.

Та, г-н министър, бихте ли дали някой и друг пример за отбранителни действия на НАТО от времето на неговото създаване до днес, за да си опресним паметта и да няма излишно напрежение и спекулации по въпроса? Мисля, че това ще е полезно и успокоително за всички, все пак.

Може би имате предвид отбранителните бомбардировки над Югославия с уранови бомби, от които загинаха над 2500 мирни жители, включително 89 деца? Или бомбардирането на телевизията в Белград, където отбранително бяха убити 16 журналисти? Или отбранителните бомби над училищата и църквите с очарователния надпис върху ракетите „Честит Великден”?

Нямате предвид това? Ахаааа…

А може би тогава имате предвид отбранителната война на САЩ и НАТО в Ирак, в която арабската държава беше разрушена със съвсем чисти намерения и загинаха някакви си половин милион души, продължаващи да загиват и днес, благодарение на финансираната и подкрепяна от натовски държави Сирийска свободна армия, изродила се в Ислямска държава?

Или пък имахте предвид отбранителната военна интервенция на съюзническите натовски сили в Либия, вследствие на което между другото страната беше опустошена и даде над 25 хиляди жертви?

Или визирате войната в Сирия, която даде вече над 210 хиляди жертви и чиято бунтовническа армия беше въоръжавана и подпомагана отново от САЩ? Разбирам, че може би имате предвид и безспорната агресивна намеса на Русия, която възпря по дипломатически път нахлуването на САЩ в Сирия и предотврати началото на нова отбранителна война?

Или навярно имате предвид 5-те милиарда долара, с които САЩ официално финансираха крайнодесните фашистки формирования в Киев и подпомогнаха извършването на военния преврат, благодарение на който днес официалната власт легитимно избива мирното население в Източна Украйна, непризнаващо тази власт?

Или имате предвид Афганистан?

Или имате предвид всяка една от 93-те военни отбранителни намеси на САЩ във всички точки на света?

Разбирам… не сте съвсем сигурен значи…

Но все пак, г-н министър, прочетете изказванията на водещите европейски лидери от тези дни на Конференцията по сигурността в Мюнхен и ще установите с изненада, че Европа се обяви категорично срещу въоръжаването на официалната власт в Киев от страна на САЩ и НАТО, като самата Меркел заяви, че Западът иска да гради безопасността на Европа заедно с Русия и че това изключва военен конфликт. Същото повтаря и потретва и президентът Путин, господин министър.

Запознат ли сте, че вече е видим разколът в позицията между Европа и САЩ по отношение на отбранителните войни? И ако да, вие и другите предводители на нашата нация каква позиция ще заемете по въпроса?

И, господин министър, ако Алиансът и САЩ наистина ще ни отбраняват по този начин, по който отбраняваха гореспоменатите държави (още повече, че наближава православният Великден), моля сондирайте малко обществено мнение и ще установите с изненада, че при тези обстоятелства българският народ предпочита агресията на Русия пред отбраната на НАТО и САЩ.

Струва си да се замислите по въпроса, защото дори да пропуснете тази малка подробност, историята няма да я пропусне, господин министър. Тя никога не пропуска, нито прощава. Със сигурност.

Затова – имайте го предвид, все пак.

С най-добри пожелания.

П.С. А, господин Ненчев, щях да забравя и един въпрос накрая – вярно ли е, че е внесена от Министерски съвет поправка в Закона за отбраната, според която българските военни на територията на нашата страна ще могат да бъдат под командването на чуждестранни офицери? Това също ли е част от отбранителната стратегия срещу агресията на Русия?

Предварително благодаря!

Автор: Христина Христова, Поглед Инфо.