Американски суверенитет за свободна Европа

Миналата седмица, след среща с министъра на външните работи на Украйна, държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че киевските власти били готови за прекратяване на огъня в Донбас „не в бъдеще. Сега“.

Някои се учудиха, че американският чиновник прави заявления от името на „независима“ Украйна, но за повечето хора това само потвърди факта, че на украинска земя командва Вашингтон. Изглежда американците са решили, че няма смисъл дори да се имитира спазване на поне някакви правила за приличие. Украйна е под външно управление и днес е вече ясно, от кой се управлява. В операцията в Югоизточна Украйна всяка съществена промяна винаги бе съпроводена с визита на някой американски чиновник, който даваше команда за начало на поредните действия.

Има и друга причина, поради която на американските чиновници им се налага да се изказват от името на киевските власти, казва украинският политолог и президент на Центъра за системен анализ Ростислав Ишченко. „Всъщност никой не се и заблуждава по повод ролята на САЩ в Украйна. Но сега киевското ръководство все повече навлиза в състояние на международна изолация. С тях не искат и да разговарят, защото хората разбират, че това са политически трупове и няма смисъл да се работи с тях. И тук САЩ са принудени да водят разговори вместо Киев“.

Но не само Киев през последно време мина на режим „ръчно управление“ от Вашингтон. От цялата независима Европа само Швейцария се осмели да противоречи на американците. Берн отказа да въвежда санкции против Русия, като призна, че това ще доведе до „ефект на доминото“, а в резултат ще пострада и швейцарската икономика. Останалите европейски столици също са информирани за посочения ефект, но… покорно изпълняват волята на отвъдокеанския си съюзник. Впрочем, това вече не е за учудване. Неотдавна лидерите на Европейския съюз покорно възприеха новината, че Вашингтон всекидневно се рови в „долното им бельо“ – подслушва телефоните, чете кореспонденцията. Малко се повъзмущаваха, разбира се, за приличие, само че по-нататъшното изпълнение на капризите на Вашингтон заплашва и с по-сериозни последици.

Източник: Гласът на Русия