Американски сенатор: Отказът на САЩ от купуването на руските двигатели РД-180 само ще навреди на Пентагона

Отказът на САЩ от купуването на руските ракетни двигатели РД-180 ще постави Пентагона в затруднено положение, поради което Вашингтон засега не бива да бърза с приемането на подобно решение. Това пише сенаторът от Конгреса на САЩ Ричард Шелби в своя статия, публикувана в неделя в електронната версия на в. The Wall Street Journal, предаде ТАСС.

По думите на законодателя, той е съгласен с това, че САЩ трябва „да намалят зависимостта си от Русия“, но ако трябва да прекратят използването на РД-180 още сега, то „това може да постави американските ВС в опасно положение“ поради липсата на надежден аналог сред двигателите американско производство.

В тази връзка Шелби критикува законопроекта, предложен от главния противник на установките РД-180 за носителите Atlas 5, които Пентагонът използва за изстрелването на военни спътници, а именно сенатор Джон Маккейн. По-рано сенаторът вече постигна въвеждане на забрана за купуването на РД-180, което постави в трудно положение консорциума United Launch Alliance, експлоатиращ Atlas 5. През декември миналата година Конгресът на САЩ отмени ограниченията, след което Маккейн внесе законопроект, предлагащ повторното им въвеждане.

Позицията на Маккейн е продиктувана от политически съображения, както и от желанието му „да отстрани конкуренцията за неговия приятел, ръководителя на компанията SpaceX Елън Маск“, чиято ракета Falcon 9 се разглежда като един от носителите, които в бъдеще ще се използват от Пентагона за изстрелването на военни спътници, пише Шелби.

Той припомни катастрофата с Falcon 9 при изстрелването на товарния кораб Dragon към МКС през лятото миналата година. „Сенатор Маккейн просто иска да предостави на SpaceX монопола на изстрелването на военни спътници, макар компанията досега да не е провела нито едно“, заяви Шелби, като добави, че Вашингтон не може да се откаже от руските двигатели, докато не се появи тяхна достойна замяна.