Американски сенатор: Ако престанем да въоръжаваме и обучаваме джихадисти, войната ще спре

„Ако САЩ престанат да въоръжават и обучават джихадисти, войната ще спре.“ Това каза в интервю за RT американският сенатор от щата Вирджиния Дик Блек.

Сенаторът от Републиканската партия свързва кризата в Сирия с действията на държави като Саудитска Арабия и Турция, които, по думите му, въоръжават екстремистите, воюващи срещу силите на Асад.

Той обвини САЩ във вмешателство в ситуацията в Близкия изток, което е завършило с появата на мощни терористични организации като Ислямска държава.

„Надявам се и се моля само за това, че Съединените щати ще се събудят и ще спрат това масово клане. Време е да се спрем да сваляме правителства, за да се установи мир в Близкия изток и да се спре кръвопролитието. Ако спрем да обучаваме и въоръжаваме джихадисти, войната ще свърши.“

„Щастлив съм да видя, че Русия изпрати войските си там, хора, които действително ще се борят, защото вече не знам на чия страна са Съединените щати. Струва ми се, че понякога подкрепяме едната страна, и след това, в зависимост от ситуацията – друга „– добавя сенатор Блек.

Сенаторът твърди, че САЩ много отдавна са знаели, че Ал Ракка е база на Ал Кайда и други екстремисти, но не са направили нищо, за да ги унищожат.

Блек заявява, че ако Русия продължи участието си във военна операция в Сирия, Ракка ще падне. Той добавя, че би посъветвал Путин да си сътрудничат с кюрдите и всички сунити, сражаващи се против Ислямска държава, за да превземат града. Преди това обаче е нужно да се даде време на цивилното население да напусне града. „Този град трябва да бъде съборен, да бъде превърнат в прах, защото това е столицата и крепостта на ИДИЛ” .

Сенатор Блек шокира политически кръгове в САЩ още през април 2014 г., когато изпрати на сирийския президент Башар ал Асад официално писмо, с което благодари на него и на Сирийската армия за спасяването на християните в Каламуна. Той благодари на Асад за уважението му към християните и евреите от Дамаск.

Блек твърди, че обединяването на силите на САЩ и Турция е довело до появата на преки коридори за доставка джихадисти от Турция в сърцето на Ислямска държава – Ракка. И това е направено именно с цел да не се прекъсва захранването на ИДИЛ. За цялата военна операция Турция е извършила 300 въздушни удара, от които само един процент са били насочени срещу силите на Ислямска държава, а останалата част са били насочени срещу кюрдите, които се борят на страната на Асад.

Говорейки за сенатор Хилъри Клинтън, Дик Блек заявява, че по време на мандата си като държавен секретар тя е предприела редица опити да се свалят светските правителства в Близкия изток, за бъдат заменени с радикални ислямисти. „Тя има изключително силни връзки, включително и финансови, със Саудитска Арабия, Катар и Кувейт, които са истинските тирани в арабския свят“, казва сенаторът.

„Съединените щати не успяха в Египет, но успяха в Либия”, заявява Блек. „Вижте Либия сега – там вече няма правителство, тя е територия на хаоса.“

Източник: Русская весна

Превод – Цеца Христова / Memoria de futuro