Американски политолог: САЩ и досега не са се отучили да свалят правителства

Авторитетният американски политолог Уилям Блум ще изнесе лекция в Москва под надслов „Истината за външната политика на САЩ и много друго“. Световно признатият експерт и бивш сътрудник на американския държавен департамент силно критикува външната политика на САЩ, пише „Росийская Газета „.

„След края на Втората световна война САЩ свалиха или поставиха правителства в над 50 страни, опитаха се да убият 50 чуждестранни лидери, бомбардираха 30 страни, намесиха се в хода на изборите на 30 страни и потушиха възникващи национални движения в над 20 страни. Заради световното господство САЩ са готови на всичко. Но през това време Америка все пак се поучи от някои грешки- например не води сухопътни операции, а само бомбардира- това е урок от Виетнам. Но и досега не са се отучили да свалят правителства“, заяви Блум.

„Удивен съм, че досега САЩ не са нанесли големи щети на „Ислямска държава“. Преждевременно е да се твърди, че тяхната мисия се е провалила, в нея се включват все повече страни. Но няма никакво съмнение, че САЩ при никакви условия няма да влязат в коалиция със Сирия. САЩ доставяха оръжие на хората, които воюваха в Ирак и Сирия, а после влязоха в редиците на ИДИЛ. Поради това може да се каже, че САЩ са помогнали много на ИДИЛ“, добави политологът.