Американски петролни компании рухват под бремето на дълговете си

Американски медии съобщиха за фалита на редица петролни компании, които рухнали под бремето на дълговете въпреки повишаването с 80% на цената на петрола от средата на февруари, пише Sputnik.

„Такава е суровата реалност, цената на петрола се увеличи твърде късно, за да може да спаси редица американски компании, затънали в дълговете си“, информира Си Ен Ен. Следвайки правилата, петролните гиганти SanRidge Energy и lINN Energyо се поставили под защитата на Глава 11 от американския закон за фалитите, прибавяйки имената си във вече дългия списък на петролните компании, станали жертва на спада на цените на петрола.

В първия случай общият дълг възлиза на четири милиарда долара (3,5 млрд. евро), а за втората компания дългът достига цели десет милиарда долара (8,8 млрд. евро). Само главоломно повишаване на цената на петрола можеше да покрие подобни загуби, но това не се случи, включително и заради поведението на Иран, който увеличи доставките си на евтин петрол на международния пазар.

В началото на май Техеран обяви, че е готов да се присъедини към проектите на основните страни износителки на петрол, за да замрази добива на черното злато с цел стабилизиране положението на пазара. Директорът на отдел „Международни отношения“ на Иранската национална петролна компания Мохсен Камсари съобщи, че Иран вече е постигнал целта си за добив и е готов да се присъедини към замразяването на добива на петрол.

В същото време известният инвеститор и президент на Управителния съвет на Templeton Emerging Markets Group Марк Мобиъс, който инвестира над 40 години в нововъзникващи пазари, обяви началото на процеса по възстановяване на пазарите на хидрогорива. Ако тези прогнози се сбъднат, американските петролни компании, които фалираха, могат само да констатират със съжаление толкова очакваното, но закъсняло повишаване на цените.