Американски парашутисти ще тренират украински бойци

Близо 300 американски парашутисти ще тренират бойци от Националната гвардия на Украйна по време на маневри в западната част на страната през април, съобщи украинският министър на вътрешните работи, цитиран от Франс прес.

„290 парашутисти от САЩ ще бъдат разположени на 20 април на военния полигон в Яворив“ недалеч от Лвов край границата с Полша, информира Арсен Аваков чрез Фейсбук. В учението ще участват 900 войници от украинската Национална гвардия, подчинена на вътрешното министерство и включваща по-специално доброволци от милициите за самоотбрана на Майдана – проевропейско движение, организирало протести в центъра на Киев и удавено в кръв през февруари 2014 г., посочва АФП. След осемседмично обучение ще се състоят и съвместни маневри, увери Аваков.

Тези маневри може да разгневят Русия, която обвинява американците, че са предизвикали протестите на Майдана, довели до падането на проруския режим в Украйна. По-малко от месец след свалянето на проруския президент Виктор Янукович през февруари м. г. Русия анексира Крим. Последва въоръжен конфликт в сепаратистка Източна Украйна, отнел за 11 месеца живота на над 6000 души. Киев и Западът обвиняват Русия, че въоръжава проруските бунтовници и е разположила в Източна Украйна редовни войски, което Москва отрича, напомня АФП, цитирана от novini.bg.