Американски журналист: Събития в Украйна носят отпечатък на ЦРУ

Джордж Mап, американският  журналист, специализиран в разследване на дейността на разузнавателните служби, смята личното  посещение на  директора на ЦРУ Джон Бренън в Украйна за   абсолютно логична стъпка от страна на САЩ   в контекста с разгръщането на  геополитическите игри около Украйна.

По-рано, Виктор Янукович заяви, че украинските служби  за сигурност решиха да нахлуят в източната част на страната след среща с Бренън. Близък до   украинските служби за сигурност източник съобщи, че в събота, когато Бренън пристигна в Киев се  срещна с представителите на  службите за сигурност.След срещата,  МВР на Украйна обяви операцията  срещу поддръжниците  на федерализацията  в източната част на Украйна.

Maп описа ситуацията около Украйна като  „изключително важна и деликатна игра на шах, която се играе от всички въвлечени   страни“. Според него,  една от целите на Съединените щати е отвличане на вниманието на Русия от сирийския въпрос. Докато Москва в тази конфронтация със Запада може да покаже на света, особено на  страните от БРИКС, че  е  в състояние да  причини щети на  американската икономика и валута.

„По тези причини, резултатът от тази шахматна игра, ще има голямо значение и последици – логично е  директорът на ЦРУ  Джон Бренън  лично да посети Украйна“, каза Maп.

Според  Mап, „много вероятно от ЦРУ не  само да са били съпричастни,  но и директно да се организирали и управлявали  протестите от самото начало.  Украинският сценарий  в продължение на няколко месеца, носи фирмен  отпечатък на ЦРУ „. Джордж Мап допълва, че  „ЦРУ има богат опит в организирането на преврати, включително и в Украйна“, като  даде за пример   „оранжевата революция“ през 2004 година.