Американски журналист: САЩ губят в надпреварата във въоръжаването

Надпреварата във въоръжаването между Русия, САЩ и други страни продължава, съдейки по всичко Вашингтон губи, пише журналистът Дейвид Енделман в статията си в USA Today, предаде РИА Новости.

От гледната точка на Енделман, новата надпревара се води в по-широк и скъп формат, отколкото по-рано, и именно затова потенциалната заплаха от нея е по-голяма. В същото време обаче, докато Русия и Китай значително повишават военните си бюджети, САЩ се подготвят да намалят военните разходи с 0,4%. „Този път изглежда губим”, отбелязва той.

Енделман припомня как на парада на Победата на 9 май Русия демонстрира три съвършено нови бронирани транспортни средства. С поред него, те допълват руския арсенал, в който вече са представени изтребителите МиГ-35, зенитните комплекси „Панцир-С1” срещу крилати ракети, малки ракетни кораби и даже стелт-подводници. При това през следващите пет години 70% от руската техника ще бъде модернизирана.

Енделман също така обръща внимание, че в оръжейната надпревара са въвлечени не само САЩ и Русия. Китай вече е спуснал на вода своя първи авионосец, друг по-съвременен също се задава. Реагирайки на това, свой самолетоносач е въвела в експлоатация Япония. Други страни от Азия също се опитват да се презастраховат, твърди авторът в USA Today.

Журналистът цитира експерта Дейвид Омънд, бивш ръководител на Центърът за правителствена свръзка на Великобритания, който обръща внимание на ролята на САЩ в началото на сегашната оръжейна надпревара.

„Ако вие наложите санкции на страни като Русия и Иран, защо те нямат право да реагират? Те нанасят ответен удар. И аз бих казал, че всичко може да стане още по-лошо”, заявява Омънд.