Американски журналист: Пропагандата на САЩ срещу Русия ще претърпи крах

„В САЩ няма свободни и независими медии, има медии, обслужващи интересите на американското правителството в подкрепа на провежданата пропагандистка война, което ясно се видя по време на украинската криза“, казва в свое интервю пред изданието RT американският журналист Уилям Джоунс, цитирано от glasove.com.

„Вашингтон се интересува не от самата информация, а от провеждането на конкретна политическа линия“, отбелязва журналистът. Той е убеден, че САЩ се интересуваха от истината, нямаше да се занимават с разпространяването на лъжи, което в опититете си да разпалят войната в Украйна правят в момента.

„Журналист към над 40 години и съм виждал как се установяват определени линии, които са на дневен ред и всички се движат именно по тях. В журналистиката малцина търсят истината, а тези, които го правят, обикновено влизат в конфликт с изданията си, особено ако те имат правителствено финансиране. Последните ги наказват или напълно ги гонят от тази сфера“, коментира Уилям Джоунс.

Американският журналист отбелязва също так, че САЩ възнамеряват да увеличат финансирането на рускоезичните канали, например в Латвия, защото Вашингтон се страхува, че редовата общественост няма да приеме голямата лъжа, разказвана за събитията в Украйна и за Русия.

Джоунс обаче е убеден, че в края на краищата истината ще възтържествува.

„Обикновените хора не са толкова лековерни, колкото понякога смятат власт имащите. И аз мисля, че тази пропагандна кампания в един момент ще се провали, но политиците ще направят всичко възможно тяхната версия да бъде представена преди широката публика“, посочва журналистът.