Американски журналист: Обама реши да не подкрепя новата украинска власт поради липса на пари

Президентът на САЩ Барак Обама изгуби войната в Украйна. Това мнение изказа американският журналист Ерик Зесе на страниците на изданието OpEdNews. Той смята, че причината за това се корени далеч не само в политическата плоскост. Преследвайки икономическите си цели, Обама организира свалянето на законно избрания президент на Украйна и предприе стъпки по оказването на всестранна помощ и подкрепа на новата украинска власт, „особено по отношение на кампанията за етническото прочистване” в източната част на страната.

„Ние трябваше да прочистим източноукраинските земи, за да предоставим възможност на нашите компании да започнат добива на украински газ по метода на фрекинга”, пише журналистът, като отбелязва, че най-голямата компания, която е готова да се занимава с фрекинг, принадлежи на украинския олигарх Игор Коломойски. А той, от своя страна, е подкрепян от сина на американския вицепрезидент Джо Байдън Хънтър Байдън.

Въпреки това, пише Зесе, „украинското правителство изобщо не се справи с ликвидирането на достатъчно количество украинци”, пречещи  на реализирането на плановете на САЩ. Загубата на контрол над източната част на страната не само постави под удар интересите на американските компании в Украйна, но и повдигна въпроса за „значителното преразглеждане на кредитната програма” за тази страна.

„Както се оказа, всички тези „двустранни партньори” към това време вече взеха от Украйна толкова, колкото можаха, или колкото искаха, и работата вече приключи”, отбелязва още журналистът, като припомни, че Вашингтон вече остана без пари и воля, за да продължи борбата с опълчението в Украйна.

„Причината, поради която Обама изгуби е, че жителите в източната част на Украйна предпочетоха да се борят с цената на живота си, отколкото да се предадат на нацистите”, пише публицистът. В резултат от всичко това, „от 1 юли Обама изгуби желание да увеличава държавните дългове на САЩ, за да подкрепя цялото това клане”.

„Казано по-просто, той не успя да ликвидира „врага”. Свършиха му парите по програмата за ликвидиране много преди на живущите в тези райони да им свърши волята да се борят срещу това”.

Журналистът подчертава, че за щастие на Обама, той не е поставил всичко в Украйна. „Той бързо отстъпи. А след това започна да бомбардира Ирак и Сирия. Обама със своите действия, а не с думи, продължава традициите на Джордж Буш”, пише Зесе, очевидно, имайки предвид кървавата военна кампания, разгърната в Близкия Изток от бившия американски президент.