Американски експерт: Системата за ПРО на САЩ от техническа гледна точка е просто смешна

Системата за противоракетна програма (ПРО) на САЩ в Европа не заплашва Русия сега, обаче може да стане опасност в бъдеще, заяви експертът по ядрени технологии и бивш съветник на началник-щаба на ВМС на САЩ Теодор Постол в интервю за RT.

Предполагаше се, че системата за ПРО в Европа е за защита от хипотетично ядрено оръжие на Иран и е ориентирана към тази заплаха. Сега е сключено споразумение, което предвижда безпрецедентни мерки по контрол над разработката по иранския атом, обаче НАТО не се отказва от плановете си за разполагане на ПРО.

Всичко това, убеден е Постол, продължава, защото ръководството на САЩ има вътрешни, а не международни ангажименти по ПРО, на тази вълна е настроен Конгресът.

„Големите компании (производителки на оръжие) искат да запазят своите договори и оказват силно влияние на Конгреса, тъй като със своите пари могат да влияят върху президентските избори”, отбелязва експертът.

Говорейки за заплахата за Русия, Постол е категоричен, че технически добре осведомените руски военни би трябвало да са наясно, че системата за ПРО на САЩ е „неефективна в бъдеще”.

Само че Вашингтон има голяма промишлена мощ и огромни средства. „Руските военни не могат да бъдат уверени, че в бъдеще САЩ няма да внесат някакви внезапни непредвидени изменения в системата за ПРО”, предполага експертът.

Тази неопределеност позволява САЩ да имат такава ПРО, която от техническа гледна точка е просто смехотворна, уверява Постол.

В резултат, отбелязва анализаторът, се получава нещо малко добро и за двете страни: ПРО на САЩ съществува и не работи, но Русия трябва да гледа на нея напълно сериозно.