Американски експерт: Свръхзвуковото оръжие на руснаците ще надхитри всяка система за ПРО

Майк Билингтън от Executive Intelligence Review заяви, че руският президент Владимир Путин стратегически е една крачка пред Обама, тъй като руснаците разполагат със свръхзвуково оръжие, способно да надхитри всяка американска система за противоракетна отбрана.

По думите на военния експерт идеята на САЩ да разположи ПРО в Европа не е най-блестящата. Майк Билингтън уточни, че политиката на Барак Обама е истинско безумие, което е подтикнало света към ядрена война.

„Обама открито разположи необходимите сили, предполагайки в безумието си, че превантивен удар срещу Русия или Китай ще лиши тези държави от възможността да нанесат ответен ядрен удар. Това е безумие, което наистина може да доведе до война. Идеята, че САЩ могат да победят Русия е нелепа. Путин безспорно притежава може би най-забележителното съвременно стратегическо мислене“, твърди американският журналист, цитиран от Правда.ру.

Новият вид оръжие, разработвано в Русия, се обсъжда активно в западната преса. The Washington Times констатира, че при приемането на летателния апарат Ю-71 на въоръжение на РФ, американската система за ПРО няма да може да прехваща носения от него ядрен заряд. Според изданието предимството на Ю-71 е в маневреността и скоростта му, десет пъти превишаваща скоростта на звука.