Американски експерт откри ново руско „средство за пропаганда”

Русия има ново средство за пропаганда, което използва широко в сирийската кампания – дронове. Това пише в статия за National Interest Адам Сакстън, експерт по сигурност, работещ с Центъра за стратегически международни изследвания в САЩ, предаде РИА Новости.

Малко след освобождаването на Палмира от джихадистите, руските държавни телевизионни канали пуснаха видео с отлично качество, направено от дрон, на което бяха показани руините на града. А и като цяло, от самото начало на руската операция в Сирия руските медии редовно публикуват снимки, направени професионално, които приличат повече на „кадри от видеоигра“, пише експертът.

Снимането с помощта на дронове наистина дава много по-широки възможности за фиксиране на случващото се в зоната на конфликта, в сравнение с обикновените фотоапарати, признава Сакстън. Но единственият извод според него е следният: „Русия използва безпилотни летателни апарати като уникален инструмент за пропаганда“.

Експертът обвинява Русия в изопачаване на сирийския конфликт, но не дава нито един потвърден пример, а се позовава на изследвания на „частни групи“ като например Bellingcat.

Публикациите на Bellingcat неведнъж са били критикувани и опровергавани от Министерството на отбраната на Русия. Сакстън смята, че Русия сякаш се стреми да създаде „антизападни отношения“ в обществото посредством „информационните си манипулации“. Според него това, което руските медии искат, е да получат колкото се може по-голяма аудитория, а не обективно да представят фактите.

Сакстън се дразни и от това, че новините на руските медии (конкретно RT) „привличат вниманието на зрителите и активно опровергават версиите на Запада“. Очевидно основната причина за недоволството му от руските дронове се крие в това, че Москва е изпреварила страните от Запада по медийни технологии, тъй като той пише: „Би било добре западните медии и САЩ да се поучат от използването на тази модерна технология в отразяването на конфликтите, а също така и за информационни операции“.

Сакстън възмутено отбелязва, че „руските медии нямат монопол върху дроновете“. Експертът призовава САЩ и страните от ЕС активно да използват безпилотни летателни апарати за отразяване на събитията и да се заемат с „проевропейска пропаганда“. Той радостно отбелязва, че някои нетърговски организации вече използват тази технология, за да „разобличат“ Москва. По думите на Сакстън в Украйна вече са се възползвали от дроновете, за да „докажат руското присъствие в Донбас“.

Но Вашингтон не бива да се отпуска – „САЩ трябва внимателно да следят Русия, която продължава да разширява хоризонтите си чрез използването на дронове“, резюмира Сакстън.