Американски дронове се провалиха в Украйна

Струващите милиони долари дронове, които САЩ предостави на Украйна, за да й помогне във военният конфликт в Донбас са се оказали неефективни. Те редовно са хаквани и заглушавани, съобщиха украински източници, цитирани от Ройтерс.

Мини-дроновете Raven RQ-11B са толкова разочароващи, че украински военен съветник заяви пред агенцията, че ако има възможност, бе ги върнал обратно, пише Медиапул.

„Решението да се използват дронове в този конфликт беше грешно още от самото начало“, заяви Натан Шазин, съветник на началника на Генералния щаб на украинските въоръжени сили.

Производител на машините е компанията „AeroVironment“. Те са невъоръжени, олекотени и достатъчно малки, за да се използват в района. Подобни уреди САЩ достави и на българската армия.

Те обаче са се оказали лесна плячка за бунтовниците, които успяват да манипулират събираните от тях данни.

 „Комплексът е аналогов, следователно командните канали и данни не са защитени от подслушване и потискане чрез модерните средства за електронна война“, потвърдиха украинските военни.

Освен това батериите им издържали малко.

Американски източници са потвърдили, че възможностите за водене на електронна война, с които Русия разполага, са далеч по-големи, отколкото се е смятало в началото на конфликта. Това е принудило украинците и американците да се адаптират.

Американската армия все още използва подобни дронове, но те вече са ъпгрейднати и са дигитални.