Американски генерал: САЩ изостават от Русия по възможности на артилерията

САЩ изостават от Русия по възможности на артилерията в Европа, заяви в четвъртък пред Конгреса началникът на щаба на сухопътните сили на САЩ Марк Мили, предаде РИА Новости.

„На нас това не ни харесва и ние не го искаме, но, наистина, те имат по-голям радиус на действие и повече стволове“, каза Мили на заседание на сенатския комитет по въоръжените сили, коментирайки руската артилерия и танкове.

По думите му предимството на Русия изглежда „ не толкова драматично“ и генералът не даде повече подробна информация.

На фона на разногласията с Русия за Украйна през последните две години САЩ съкратиха военното си сътрудничество с Москва и рязко увеличиха военната си активност в Европа. Проектът на бюджета на Пентагона за 2017 г. предвижда увеличаване на разходите за изпълняване на така наречената Инициатива за гарантиране на европейската сигурност до сума от близо 3,4 млрд. долара, докато година по-рано тя е 789 млн. Освен това, още близо 900 млн. ще бъдат насочени по линия на другите ведомства, включително и в Държавния департамент, за „сдържане на руската агресия“.

Руският външен министър Сергей Лавров по-рано заяви, че Москва не е заинтересована от подклаждането на конфронтацията с НАТО и продължава да е готова за възстановяването на отношенията с алианса.