Американски генерал призна критично изоставане на САЩ от Русия в Арктика

Американски генерал призна критично изоставане на САЩ от Русия в Арктика

Публикувано от:

САЩ критично изостават от Русия по степента на готовност за усвояване на Арктика, която се очертава като следваща линия на глобалната конкуренция, счита американският генерал Пол Селва в Business Insider.Топенето на арктическите ледове открива нови транспортни маршрути, а също така дава достъп до приблизително 22% от всички неизследвани световни запаси от нефт и природен газ, обаче присъствието на САЩ в този регион незначително, докато Русия стремително използва новите условия.

„Ние (САЩ) не разполагаме с възможност по някакъв материален начин да присъстваме в Арктика и следва да обърнем на това особено внимание” – заявил Селва.

В публикацията се отбелязва, че Русия сега разполага с над 20 ледоразбивача, а САЩ имат само 2.

„Означава ли това, че на нас ни е нужен един, два, четири или двайсет тежки ледоразбивача… Оставям този въпрос на експертите. От стратегическа гледна точка обаче възможността да се води наблюдение, да се разбират и управляват процесите на изменения в Арктика лежи в сферата на нашите интереси, а също на интересите на всички страни, които граничат с Арктика, включително Русия. Аз не съм уверен, че ледоразбивачите са решение, но те може би са част от решението на този проблем” – казва Силва.

В същото време, се казва в публикацията, през последно време в тази насока малко неща се промениха. Преди година комендантът на Бреговата охрана на САЩ Пол Цукунфт заяви, че „ние (САЩ) даже не сме същата лига, в която е Русия. Ние изобщо не сме в тази игра.”

Превод и редакция: БЛИЦ