Американски генерал отбеляза професионализма на руските бойни пилоти

Руската авиация прехваща самолетите на ВВС на САЩ в повечето пъти професионално. Такова мнение изрази командващият ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Франк Горенц в статия, публикувана във вторник в специализирания американски вестник Air Force Times, предаде ТАСС.

„Ние често се срещаме с руските самолети в международното въздушно пространство и извън пределите му. Повечето от тези прехващания са професионални, но от време на време възникват дискусии по повод на професионализма на отделни екипажи, чиито действия ни карат да обръщаме внимание на тях и да си задаваме въпроса: „Какво правят те?“, отбеляза американският генерал.

Източникът на изданието в ръководството на американските ВВС съобщи, че броят на прехващанията, „които САЩ считат за небезопасни, в действителност не се е увеличил“, като е достигнал пика си още през 2014 г. Той отбеляза още, че полет на разстояние „от 50 фута (15,2 метра) не е много близо“. „Това за нас е безопасно“, поясни източникът на изданието. „Русия познава маршрутите на ежедневните ни полети, те се провеждат по установения график“, добави той.

По-рано официалният представител на руското военно ведомство генерал Игор Конашенков заяви, че всички полети на руските самолети се извършват в строгото съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.