Американски военни пристигат в Украйна

Те ще направят оценка на ситуацията в източната част на Украйна и ще обсъдят начините за подпомагане на украинските въоръжени сили.

Представители на сухопътните войски на САЩ ще пристигнат в Украйна тази седмица, съобщи изпълняващият длъжността председател на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна Владислав Селезньов, цитиран от агенция ТАСС.

„Тази седмица в Украйна ще пристигне делегация на сухопътните войски на САЩ, начело с командващия в Европа генерал Ходжис“, обяви Селезньов. Военните ще направят оценка на ситуацията в източната част на Украйна и ще обсъдят начините за подпомагане на украинските въоръжени сили.

Той също така заяви, че между 20 и 22 януари Украйна ще участва в заседанията на Военния комитет на НАТО. По време на срещата, участниците ще обсъдят военното сътрудничество между Украйна и НАТО, както и планове за реформиране на въоръжените сили на Украйна и положението в източната част на страната.

По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон за частична мобилизация на украински военни в източните части на страната, предаде Газета ру. „Документът беше подписан на 19 януари 2015 година”, се казва в съобщение на местните власти.

На 15 януари Върховната рада утвърди указ на президента за провеждане на трета вълна на частична мобилизация в Донбас през 2015 година.

По-рано днес на среща с полския премиер Ева Копач Порошенко обяви, че Киев е готов за незабавно свикване на контактна група и провеждане на среща в „нормандския формат” относно Донбас, предаде ТАСС.

„Още един път подчертавам, че ние сме готови за незабавно свикване на контактна група и провеждане на среща на ниво външни министри в ”нормандския формат”. Готови сме за среща в „нормандския формат” в Астана или където и да било другаде, за да изясним график за спазването на минските договорености”, каза украинският държавен глава.

Същевременно сраженията в Източна Украйна се ожесточават… Все повече украински войници се изпращат в зоната на конфликта. Все повече стават жертвите сред мирното население и украинските военни. Киевските власти изпращат на фронта съвсем млади (почти деца) 18 и 20-годишни неопитни бойци, поради което те автоматически са обречени на смърт или в по-добрия случай на плен. Заради умишлената информационна заблуда и лъжливите сводки за обстановката на фронта от страна на украинското правителство и медии, новобранците дори не подозират къде отиват и какво ги очаква…

украински новобранци

Загубите при опълченците са значително по-малки. По съобщения на донецките власти, опълчението продължава да отбива атаките на украинската армия..