Американски анализатор: САЩ се объркаха, опитвайки се да разделят терористите на добри и лоши

Съюзниците на САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“ сами „експортират джихада“, пише анализаторът от Johns Hopkins University и бивш сътрудник на американското министерство на отбраната Кристина Лин.

Не е странно, че джихадизмът продължава да се разпространява не само в Сирия, но и в цяла Азия, като се има предвид, че същите тези държави, които са помагали за издигането на ИД, сега влизат в състава на оглавяваната от САЩ коалиция, призована да се бори срещу тази терористична организация, отбелязва анализаторът.

Позовавайки се на индийския експерт в областта на геополитиката Б. Челани, Кристина Лин нарича съюзниците на Вашингтон „коалиция от грешници, преоблечени като рицари в блестящи доспехи“.

По думите на анализатора, позоваваща се на информация от немското разузнаване, 95 % от сирийските бунтовници, подкрепяни от Саудитска Арабия, Катар и Турция, са чужди наемници. „Изглежда, администрацията на Обама също се е присъединила към регионалния дневен ред в Доха, Анкара и Ер Рияд като наемна сила“, отбелязва Лин.

Анализаторът определя като наивни опитите за различаване на „умерени“ и „радикални“ джихадисти. Вашингтон се оказа объркан в опитите си да отдели „добрите“ терористи от „лошите“, и фактът, че всички те в крайна сметка споделят една цел – създаването на световен халифат по законите на шериата – се оказа „неочакван удар“ за САЩ, предполага Лин.

Според анализатора, САЩ трябва да променят стратегията си и да се обединят в борбата срещу ИД с Русия, Китай и Индия. „В противен случай евразийските държави, може би, следва <…> да започнат да изграждат коалиция с помощта на ШОС и ОДКС, за да се противопоставят на тероризма в Сирия“, пише анализаторът.