Американски анализатор: Русия е способна да разруши мечтите на Вашингтон за господство

Новата военна стратегия на Пентагона не изключва война между САЩ и Русия – един от основните противници на Съединените Щати. При това САЩ признават, че губят своето превъзходство във военните технологии, заяви политическият анализатор и активист на американската антивоенна организация Answer Coalition Брайън Бекер.

Пентагонът публикува нова Национална военна стратегия, която нарича Русия, Иран и Северна Корея най-голямата заплаха редом с екстремистки групировки, като ИД и талибаните. Бекер отбелязва, че дори ако САЩ не са получавали съгласието на ООН и цялата международна общност за военна операция в някоя страна, те въпреки всичко са я провеждали, както бе, например, в Ирак и Ливан. САЩ постоянно нарушават международното право, като при това се обявяват за основен негов защитник. „Най-изненадващото в новата военна стратегия е това, че в сравнение с доклада от 2011 година, където Русия едва се споменава, в сегашния отчет се казва: Русия – основен противник; има вероятност за война с голяма държава (има се предвид Русия); загуба на превъзходството в надпреварата във въоръжаването“, отбелязва анализаторът.

По думите на Бекер, всъщност няма никаква „загуба на превъзходство“ – по-скоро това е политически сигнал за американското общество. Американците твърдят, че нямат пари за болници, училища и много други жизненоважни социални програми. Но внезапно се появява гръмкият призив за това, Щатите да не позволят на своите противници да бъдат по-добри от тях в отношение на военния потенциал. Именно това предизвика надпреварата във въоръжаването през 50-те години на ХХ в. „Поради това  смятам, че на политически език САЩ показват, че са в отбранителна позиция, евентуална жертва на агресия, и не могат да си позволят да се превърнат в такава. А противопоставяне на агресията е възможно само, ако се добавят повече пари във военния бюджет“.

САЩ разбират, че мечтата за еднополярен свят се е превърнала в недостижима цел, че в действителност Русия се изправя на крака, че отстоява своите интереси. Във Вашингтон виждат, че Русия, Китай, Иран и други страни, включително ЮАР, Бразилия, Индия, не искат да бъдат жертви на хегемонията на САЩ. И това се възприема от Щатите като заплаха за тяхната фантазия за еднополярно господство след разпада на СССР.

Източник: Руски дневник