В. Вацев: Американския елит знае, че голямата оправия е голямата война

Хилъри Клинтън бе кандидат на войната. Не разбира се лично, в голямата политика аз не  персонализирам. Интересно е какво има зад персоната – там има различни структури и интереси.
Това каза геополитическият анализатор Валентин Вацев в интервю на Александър Симов за телевизия Поглед инфо.

Г-жа Клинтън бе изразител и говорител на волята за война, тъй като САЩ, защото голямата част от американския елит, особено днешния финансов елит знае, че голямата оправия е голямата война. Няколко пъти Америка е решавала големите си проблеми, изглеждащи нерешими в момента, с война или с участие във война.
Така че за нас войната може да е края на света, но за американските прогресивни сили войната може да бъде един изход от самите проблеми, посочи Вацев.
Що се отнася до опонента на Клинтън – Доналд Тръмп, който бе избран за президент на САЩ, Вацев каза, че ако бе застраховател не би го застраховал, защото той поема огромни рискове. За да приемеш предизвикателствата трябва да си силен мъж, да си истински патриот и силно мотивиран и очевидно това е така при Тръмп, смята Вацев.
Може да стане нещо и електоралната колегия да смени нагласите си. В Америка много неща си има цена. Така че ако става дума за 5 – 6 милиарда долара, колко му е, коментира той. Според него зад Тръмп стоят и тайни сили, които го подкрепят.
Анализаторът обаче е на мнение, че Тръмп не отменя войната, а я отлага с пет, с шест или със седем години.
Войната е неизбежна. Финансовият капитал прави война.
Едно от имената на глобалния, на глобализирания финансов капитал е Войната. Но не такава, каквато си е представяме сега – с ядрени гъби, не… Просто това е едно огнище, като едра шарка – цяла мрежа от регионални конфликти, просто земята гори на много места по света едновременно, един генерализиран хаос, в който някои стрижат дивиденти.
С други думи, Тръмп може да я отложи войната, да я отсрочи, а при Хилъри войната щеше да започне утре, коментира Валентин Вацев.
А 5 – 6 години в геополитиката са много време, много неща могат да се случат: Китай може да се промени, американското общество вече е готово за дълбинни промени, има сили да се възпротивява.
Той вярва, че американската държава може да реши проблемите си и без глобална война. По-трудно, но е възможно. Теоретически е възможно. А Тръмп трябва да се опита теорията да я направи на практика, допълни той.
Това е важно за Русия. В Русия се готвят за война и не го крият, посочи той.
Много тревожен симптом, макар да не се забелязва е и това, че днешното китайско ръководство се обърна към Русия с настоятелно предложение за военно-политически съюз, отбеляза Вацев.