Американският реактор с три пъти по-скъп ток от руските

Цената на тока от седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде между 75 и 84 долара на мегаватчас, ако новата ядрена мощност се построи с американски реактор АР-1000. Това съобщиха вчера двама вицепрезиденти на компанията „Уестингхаус“ Азиз Даг и Майкъл Кърст по време на работна закуска с дипломати в София.

При сегашния курс на долара спрямо лева цената на тока от седми блок излиза 13-15 ст.за киловатчас. Тя е около 3 пъти по-висока от стойността на енергията, произвеждана от пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, които са с руски реактори. Токът от тях струва 4,939 ст./квтч, а се продава по цена, определена от държавата едва на 3,0 ст./квтч, сочат данни на централата.

В стойността от 75 долара/мвтч за енергията от седми блок 45 долара са за капиталови разходи – за строителство и финансиране, а 30 долара са оперативни разходи – гориво, поддръжка, заплати. Цената може да достигне 84 долара/мвтч, ако стойността на финансирането се окаже по-висока – например заради лихвите.

Очаква се 1000-мегаватовият седми блок на АЕЦ да струва 7,762 млрд. долара при ръст на икономиката под 2%, обяви вчера Азиз Даг. За да го финансира, българската страна ще трябва да вземе кредити. Самият блок AP-1000 ще струва 5,3 млрд. долара, каза Майкъл Кърст. Според него в момента лихвите са много ниски и затова сега трябва да се реализира проектът.

„Искаме от правителството гаранции, както и решителност да се започне този проект“, подчерта Кърст. „Уестингхаус“ все още не е започнала разговори за финансиране, освен това не знае дали ще бъдат предоставени държавни гаранции за кредитите. Кърст призна, че в посочената стойност на тока липсват разходите за извеждане от експлоатация. За разлика от седми блок тези пари са включени в сегашните цени на енергията от пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Анализите на „Уестингхаус“ показват, че приходите от продажбите на ток от новата мощност ще бъдат 11 млрд. долара за 20 години. Азиз Даг припомни, че през август м.г. „Уестингхаус“ се е съгласила да поеме 30% от инвестицията в смесената компания за седми блок. Според подписаното акционерно споразумение АЕЦ „Козлодуй“ обаче трябваше да изкупи този дял, когато блокът бъде пуснат в експлоатация. Още при старта българската централа трябваше да вложи в проекта 700 млн. долара в периода до 2017 г. В същото време АЕЦ трябва да инвестира и в удължаване на живота на пети и шести блок за 270 млн. евро.

Акционерното споразумение

за новата мощност беше сключено между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ на 1 август м.г. След изтичането на скандални данни за заробващи клаузи по проекта, кабинетът „Орешарски“ даде съгласие за споразумението, но постави условие, че то ще влезе в сила само ако бъде одобрено от следващото правителство.

На среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери премиерът Бойко Борисов постави като условие „Уестингхаус“ да стане инвеститор в проекта.

Ако седми блок бъде построен с американски реактор, отработеното гориво ще трябва да се складира в България. За разлика от него касетите от пети и шести блок се връщат в Русия за преработка.

Автори: Весела Ванева, Людмила Куюмджиева, в. Преса

error: Съдържанието ни е авторско!