Американските посещения в България до края на януари ще се увеличат

Генералният секретар на НАТО идва в България до края на януари. Това съобщи Би Ти Ви, позовавайки се на два независими източника в правителството. Предстои официално да бъде потвърдена точната дата на посещението.
Йенс Столтенберг вече посети прибалтийските републики, които поискаха военна помощ след анексирането на Крим от Русия.
В България Столтенберг вероятно ще разговаря за ангажимента, който държавата пое на срещата на върха на НАТО да увеличава постепенно военния си бюджет до 2% от БВП – ангажимент, който не беше спазен в бюджета за тази година.
От сряда започва поредица от посещения на топ дипломати. В сряда пристига външния министър на Великобритания Филип Хъмънд, а в четвъртък в София пристига държавният секретар на Съединенете щати Джон Кери, за да разговаря с българските власти по въпросите на сигурността и енергетиката. От външно министерство са категорични, че визитите са планирани преди събитията в Париж.
Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд идва в България, за да присъедини към делегацията на държавния секретар Джон Кери, предаде БГНЕС.

Това ще стане на 15 януари в деня, когато Кери ще стъпи на българска земя, става ясно от съобщение на Държавния департамент. Нюланд ще кацне в София от Букурещ, където ще обсъди американско-румънските отношения с политици, бизнесмени и представители на гражданското общество. От София тя ще излети заедно с Джон Кери за Париж.
Визитата на държавния секретар Кери в България ще бъде първото му посещение в нашата страна, откакто е ръководител на американската дипломация. Той ще обсъди в София проблеми на сигурността и двустранната търговия. Кери също ще „засегне важността на спазването на закона, за да подкрепи България да развие пълния си потенциал на една енергична европейска демокрация“, съобщиха от Държавния департамент.
За Виктория Нюланд това ще е второ посещение в родината ни. Тя посети България на 31 март 2014 г. и разговаря с българските официални лица.
Ден преди визитата на Кери и Нюланд в София ще бъде и британският външен министър Филип Хамънд. Основните теми, които ще бъдат дискутирани с българските власти са актуалното състояние на двустранните отношения и перспективите за тяхното разширяване, сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, особено в контекста на кризата в Украйна, реформите на ЕС, борбата с тероризма, общата външна политика на Съюза и регионалната сигурност. След пленарните разговори между двете делегации Даниел Митов и Филип Хамънд ще дадат съвместен брифинг за медиите. В рамките на визитата си в България Филип Хамънд ще бъде приет от президента Росен Плевнелиев и от министър-председателя Бойко Борисов.

Организация на движението във връзка с посещението на Джон Кери

Забрана на престоя и паркирането на пътни превозни средства включва организацията на движението във връзка с посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в София на 14 и 15 януари, съобщава пресцентърът на Столичната община.От 8 ч. на 14 януари до отпътуване на делегацията на 15 януари се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на алеята между бул. „България“ и Националния музей „Земята и хората“.

От 8 ч. до приключване на мероприятията на 15 януари се забранява престоят и паркирането на:
– паркинга на пл. „Народно събрание“;
– паркинга на пл. „Княз Александър І“;
– ул. „Леге“ между ул. „Съборна“ и бул. „Цар Освободител“;
– алея „Проф. д-р Желязко Христов“.

От 8 ч. до приключване на мероприятията на 15 януари се забранява влизането на пътни превозни средства, освен при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР:
– по ул. „Проф. д-р Желязко Христов“;
– по ул. „Леге“ между ул. „Съборна“ и бул. „Цар Освободител“.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища за времето и на местата, които са посочени по-горе.