Американските медии нарекоха украинските военни в Донбас „проамерикански войски“

Американската телевизия CNN  в пряк ефир нарече украинската армия „проамериканска“.

Фразата „Обама разглежда възможността за доставяне на оръжие за проамериканските войски“ в продължение на няколко минути бе изписана на екрана по време на емисията, посветена на срещата на президента на САЩ Барак Обама и канцлера на Германия Ангела Меркел.

https://twitter.com/RT_russian/status/564851577463504896/photo/1

Американската медия по този начин несъзнателно свали маската на лукавия Вашингтон, който разпали кръвопролитната война в Украйна срещу Русия. Неслучайно руският президент Владимир Путин нарече украинската армия чужд легион на Запада, имайки предвид това, че САЩ решават геополитически задачи за сдържане на Русия с цената на кръвта на православните украински братя.

В същото време на границата между ДНР и ЛНР в района на Дебалцево продължават ожесточените боеве, след като опълченците затвориха „пръстена“ около този стратегически важен обект. Обкръжени в Дебалцево се озоваха между 5 и 6 хил. украински военни. Киев изпраща подкрепление с надеждата да успее да пробие обсадата.

„В момента има сблъсъци в района, където ние пресякохме пътя, както и в района на Углегорск и на Запад, където ние освобождаваме територии“, съобщи представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин.

Опълченците предлагат на попадналите в обкръжение украински военни да се предадат.

„За нас по-добре в „Дебалцевския котел“ украинските военни да се предадат, ние им предлагаме да оставят оръжието и са излязат при нас, ние гарантираме тяхната сигурност“, отбеляза той.

Според него, в противен случай украинската армия ще продължи да понася огромни загуби.

Само през последното денонощие в резултат от сблъсъците общите загуби от страна на украинската армия са 1 танк, 2 автомобила и 93-ма убити военни.

Басурин съобщи също, че украинският батальон „Азов“ атакува позициите на опълчението в околностите на Мариупол.

„Сблъсъци с батальона „Азов“ има в района на Широкино, – каза Басурин. – Населеното място не е превзето от тях, опълченците удържат контрола, но се водят боеве“.

„От началото на възобновените активни бойни действия (в продължение на 22 денонощия) противникът е изгубил 3 самолета, 1 хеликоптер, 169 танка, 133 БМП-та, БТР-и, МТЛБ, 124 оръдия, 96 автомобила и 2149 души убити“, каза още Басурин.