Американските войници са прекалено дебели, за да воюват

Един от принципите за ефективна армия е наличието на адекватен и здрав във всички отношения личен състав. В тази връзка, проблемът със затлъстяването в Съединените щати продължава да расте, и броят на младежите, способни в близко бъдеще да се превърнат във войници, моряци, летци или морски пехотинци продължава да се съкращава.

Тази тенденция привлече вниманието на американските военноначалници, които се притесняват, че съвременните младежи стават „твърде дебели, за да воюват”.

Според новинарската телевизия CNBC, военните са убедени, че най-добрият начин за укрепване на националната сигурност без да се влагат милиарди долари за ново оръжие – това е да бъдат научени американските деца да четат книги и да се хранят правилно.

Военните чиновници твърдят, че три четвърти от младите хора на възраст между 17 и 24 години в дадения момент не са готови за служба в армията заради физическата си форма и несъответствието с изискванията за завършено средно образование, както и с липсата на умението да четат и пишат.

Тези тревожни факти карат много от високопоставените военни чиновници да настояват за въвеждането на радикално нов подход за осигуряването на съответните изисквания за набор на новобранци за в бъдеще. Те предлагат да бъде подобрено здравето, както и да се променят навиците на съвременните американски деца.

Нетърговската организация Readiness публикува доклад „Прекалено дебели, за да воюват”, в който се акцентира върху необходимостта от забрана на бързото хранене (т.н. фаст фууд) в училищата. Членовете на тази организация изискват от законодателите промяна на качеството на училищната храна, както и подобряване на предучилищната подготовка на децата.

Военни специалисти споделят, че подобна намеса е необходима за увеличаване на броя на желаещите да служат в армията.

„Днес за участването във война е много важна добрата физическа подготовка”.

Тази, както и други инициативи се зародиха в момент, когато администрацията на Обама и законодателите се стремят към съкращаване на общата численост на въоръжените сили след дългите конфликти в Афганистан и Ирак, и във времето, когато главна роля при осъществяването на военните операции играят модерните технологии. Но въпреки всичко това, според експерти, добрата физическа подготовка на военнослужещите ще продължава да бъде не по-малко важна и в бъдеще.

Несъмнено, добавят още експертите, една от главните задачи сега е понижаването на зависимостта от фаст фууд храната, която на практика е основната причина за повишаването на затлъстяването в страната.