Американска военна техника се появи в Западна Украйна

В западната част на Украйна се появи американска военна техника. Това потвърди на брифинг прессекретарят на Държавната гранична служба на Украйна Олег Слободян.

Той призна, че конвоят с военна техника от САЩ е пристигнал в Украйна през Унгария.

„Както знаете, сега на Яворовски полигон (в Лвовска област) се провеждат съвместни американско-украински учения. В рамките на провеждането им техниката на подразделенията, които ще участват в ученията, е пристигнала на територията на Украйна. След приключване на ученията тя ще напусне територията на страната“, каза Слободян.

През април близо 300 американски десантчици пристигнаха в Украйна за участие в командно-щабните учения Fearless Guardian 2015 в Лвовска област.

По-рано представителят на Донецката Народна Република на преговорите в Минск Денис Пушилин заяви, че ДНР оценява пристигането на американските инструктори в Украйна като опит за ескалиране на конфликта в Донбас. Той също така изрази опасения, че след края на ученията чуждата техника може да остане на територията на Украйна.

От руското външно министерство заявиха, че обучаването на украинци от американски военни за овладяване на оръжие и техника по западен образец може да се разглежда и като първа стъпка за началото на доставки в Украйна на съвременно американско оръжие.