„Ал Кайда” призова терористите да се обединят срещу Русия и Запада

Лидерът на международната терористична организация „Ал Кайда” Айман аз Зауахири призова мюсюлманите да се обединят, за да се противопоставят на „заплахата”, идваща от Русия и Запада в Сирия и Ирак, предаде РИА Новости.

„Американците, руснаците, иранците, алауитите и „Хизбула” координират войната си срещу нас, не трябва ли да спрем да се бием помежду си и да насочим действията си срещу тях?”, казва аз Зауахири, предаде агенция „Ройтерс“.

Не е известно кога е записано посланието, но споменаването на Русия означава, че е направено след 30 септември, когато Военно-космическите сили на РФ започнаха операцията за унищожаване на терористите в Сирия по искане на президента на арабската република Башар ал Асад.

През септември „Ал Кайда” заяви, че не признава халифата на забранената на територията на РФ „Ислямска държава“ и лидера й Абу Бакр ал Багдади, и предложи на терористите от ИД да се присъединят към тях в борбата срещу страните от западната коалиция в Ирак и Сирия.

След бомбардирането на обектите им от руските самолети в Сирия, ИД обяви на Русия „свещен джихад“. Експерти смятат, че сътрудничеството между „Ислямска държава” и „Ал Кайда” може да доведе до усложнение на обстановката в Близкия изток.