«Алые паруса» в Санкт Петербург събраха десетки хиляди випускници

В Санкт Петербург на празника „Алые паруса“ се събрали повече от 45 000 випускници от повече от 30 региона на Русия и шест чужди държави, според телевизионния канал РЕН ТВ, е съобщил водещият на събитието Иван Ургант.

Празникът „Алые паруса“ на випускниците на училищата се е провел в Санкт Петербург през нощта на 23 срещу 24 юни. В 22:00 часа, след официалното откриване и традиционния удар на звънеца, е стартирала музикална шоу програма, водена от Иван Ургант и Даша Александрова. В концерта са участвали шоуто Quest Pistols Show, Алексеев, „Каста“, Виктория Дайнеко, Алсу и рапърът Баста.

След полунощ се е провело широкомащабно мултимедийно шоу в акваторията на Нева. Кулминацията на празника е била появата на бригантина с алени платна. По романа на Александър Грийн, традиционно участва шведският кораб с платна Tre Kronor.

На празника, както съобщава „Пети канал“, са присъствали чуждестранни фенове, пристигнали в Русия за Световната купа. Един от тях, колумбиецът Хулиан, е признал, че никога не е бил на такова събитие и че му се е паднало „голямо щастие“. На свой ред мексиканците Даниел и Карлос нарекли шоуто „много красиво“ и отбелязали, че всички присъстващи са били доброжелателни.

Тази година „Алые паруса“ отбелязват половинвековен юбилей. През това време празникът се е превърнал в истински символ на Северната столица и е спечелил световна известност.

Випускниците и техните родители традиционно широко отбелязват завършването на училище през юни, а в Санкт Петербург всяка година това събитие се превръща в общоградско празненство „Алые паруса“. Ленинградските ученици на 27 юни 1968 г. за първи път са видели на Нева кораба с червените платна, който по-късно става емблема на дипломирането. Традицията е прекъсната през 1979 г. и е възродена след 25 години.