Алексей Милер: ЕК не може да спре „Южен поток“

През декември 2015 г. първият газ по морския газопровод през Черно море ще дойде в България, заяви изпълнителният директор на „Газпром“

Европейската комисия не може да спре реализацията на проекта „Южен поток“, заяви изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер.
ЕК не може да спре строителството, никой не може да ни забрани да строим. Отговорът ни е много прост. През декември 2015 г. първият газ по морския газопровод през Черно море ще дойде в България, ще дойде в Европейския съюз, заяви Милер в програмата „Вести в събота със Сергей Брильов“.
От „Газпром“ потвърдиха, че гръцки представители са се обърнали към компанията с молба за построяване на отклонение на „Южен поток“ към тяхната страна.
В предложената в сряда стратегия за енергийната сигурност в Европейския съюз бе записано, че проектът трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство. Документът бе приет от ЕК и ще бъде предложен за одобрение от Европейския съвет през юни.
Ден по-рано на пресконференция еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер посочи, че решаването на проблемите около спорния енергиен проект ще отнеме поне три години. Той освен това определи като положителни разговорите, които се водят с българските власти по повод междуправителственото споразумение с Русия по проекта.
Председателят на ЕК Жозе Барозу пък предупреди българския премиер Пламен Орешарски, че Комисията ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток“.