Александър Сокуров: В Европа цари кошмарна цензура

Новият филм на режисьора Александър Сокуров, „Франкофония“, получи наградата на Федерацията на европейските и средиземноморски кинокритици на фестивала във Венеция – като най-добър европейски филм в конкурсната програма, публикува glasove.com.

Основните награди на кинофестивала бяха връчени  от журито, начело с режисьора  Алфонсо Куарон. За филма си „Фауст“, предишната кинотворба на Сокуров, той спечели голямата награда „Златен лъв“ във Венеция през 2011 година.

Самият Александър Сокуров до самото обявяване на наградите твърдеше, че не вярва журито да отличи неговия филм:

Сега се намирам в Петербург, не съм се готвил за никакво награждаване. Нима сте толкова наивни да смятате, че моят филм ще получи каквото и да било? Никакви призове няма да има, това е невъзможно, вие сте журналисти, опитни хора, длъжни сте да разбирате какво става в света и а какво е филмът ми, каза пред медиите Сокуров.

По думите му сега в Европа като цяло и на Венецианския фестивал в частност, се е създала определена политическа и естетическа ситуация, противоречаща на идеологията, върху която е построен филмът.

„Франкофония“ е заснет на границата на документалното и игралното кино и разказва за опитите да бъдат запазени съкровищата на Лувъра в годините на нацистка окупация.

Европейските кинотворци ненавиждат музеите, културата и сериозните разговори за нея. На тях им е удобно да живеят в параметрите, в които съществуват. Още повече, че днес в Европа, доколкото аз мога да съдя – цари кошмарна цензура. Хората се боят от всичко – от всеки сериозен разговор, от всеки термин, от всяка дискусия, убеден е Сокуров.

Да, филмът е на първо място в рейтингите както на критиците, така и на зрителите. Но организаторите на фестивала мислят по друг начин. Те имат съвършено други интереси и не се интересуват от подобен род филми. Нека видим как ще се промени политическата обстановка в Европа – защото днес там положението с цензурата и значително по-сложно, отколкото у нас, коментира още режисьорът. Александър Сокуров е сигурен, че „Франкофония“ няма да бъде прожектиран в Русия, защото там няма нито кой да го купи, нито кой да го наеме.

Буквално от самата си премиера, „Франкофония“ оглави три обновяващи се всеки ден рейтинги на Венецианския фестивал – на италианската преса, на международната преса и на зрителите.

Между главните герои на филма са директорът на Лувъра по време на нацистката окупация Жак Жожар и шефът на комисията за съхранение на изкуството от страна на германците Волф Метерних. На екрана може да се види и символът на Френската република Мариана, и дори Наполеон Бонапарт.