Акция в подкрепа на позицията на Русия по Сирия и Украйна се проведе в центъра на Ню Йорк

Няколко десетки активисти от организацията „Руска младеж в Америка“ и Международния институт „Шилер“ проведоха в събота на главния площад в Ню Йорк „Таймс скуеър“ акция в подкрепа на руските мирни инициативи за разрешаването на конфликтите в Сирия и Украйна, предаде ТАСС.

Участниците в акцията раздавали на жителите на Ню Йорк листовки, разясняващи позицията на Москва по въпросите от международните отношения, както и лентички с цветовете на руското знаме. Те разговаряли със събралите се на площада граждани и обсъждали с тях актуалните проблеми от световната политика. Акцията продължила близо три часа.

„Избрахме „Таймс скуеър“ неслучайно, – разказа пред ТАСС членът на съвета на директорите на организацията „Руска младеж в Америка“ Светлана Батрак. – Тук всеки ден се събират хиляди хора – както жители на Ню Йорк, така и туристи от цял свят. Те са изключително любопитни и това е идеалното място“.

Много от активистите държали плакати с цитати на английски език от изказванията на руския президент Владимир Путин с призиви към САЩ да обърнат повече внимание на руските инициативи, както и за построяване на приятелски отношения с държавите от БРИКС. Някои от участниците в акцията носели тениски с портрета на Владимир Путин.

Разхождащите се по площади хора охотно разговаряли с активистите и изказвали мненията си. „Русия е една от малкото държави, заслужаващи уважение днес, – отбелязва нюйоркчанин, представил се като Тимъти. – Вие руснаците не забравяте истинските ценности, семейството, религията и бога. Аз уважавам това“. „Държавните глави трябва да отделят по-голямо внимание на сътрудничеството, а не на съперничеството, – казва колумбийката Габриела Монгас. – Заедно ние можем повече, отколкото всеки поотделно, това се отнася и за Сирия“.

„Обикновените американци изобщо не са обзети от тази антируска истерия, която цари в момента в медиите и политическите кръгове в САЩ, абсолютното болшинство се отнася към нас много добре, проявяват дружелюбност и неподправен интерес, – констатира Батрак. – Това вдъхва оптимизъм относно перспективите за развитие между САЩ и Русия“.