Ако има закон за понятието „анексия на Крим“ то ще стане подсъдно

На пролетната си сесия депутатите могат да приемат закон, признаващ за незаконно предаването на Крим на Украйна през 1954 г. Инициативата за законопроекта е на сенаторите, начело с председателя на Горната камара на парламента Валентина Матвиенко. В момента документът е предаден за правна експертиза, след което ще бъде внесен в Думата, съобщава „Лента.ру”.

Представителят на Крим в Съвета на Федерацията Сергей Цеков, който не е в групата, подготвила законопроекта, каза, че на полуострова и без това знаят, че Крим е бил предаден незаконно и против волята на населението. Повече от 25 години кримчани правят опити това решение на Хрушчов да бъде признато за нелегитимно, но досега никой не ги чувал. По думите на сенатор Цеков, той бил депутат в Украинската рада, когато през 1990 г. било изпратено първото писмо за отмяна на предаването на Крим на Украйна до Върховния съвет на СССР. Но отговор не последвал. Както и на писмото срещу решението от 1945 г. Кримската Автономна съветска социалистическа република да се преобразува в Кримска област. Нещо повече — на 20 януари 1991 г. в Крим бил проведен референдум с въпрос „Вие „за” ли сте за възраждане на Кримската АССР като субект на СССР и участник в Съюзния договор?”, на който 93,26% от общо гласувалите 81,37% отговорили положително. Целта на този референдум била да се запази Крим в състава на Съветския съюз, припомня Цеков.

Освен това, жителите на полуострова доказвали, че градът-герой Севастопол никога и по никакви документи не е бил предаван на Украйна, защото през 1954 г. той е бил град на централно съюзно подчинение и не е влизал в състава на Кримска област. Затова сега е целесъобразно да се повдигне архивът и да се сложи край на спекулациите с принадлежността на Крим. На резонния въпрос защо да се приема подобен закон сега, когато Крим е част от РФ, сенатор Цеков отговаря с поговорката, че по-добре късно, отколкото никога. Според него трябва да се вглеждаме в детайлите на историята. А те показват, че когато става дума за прехвърлянето на Крим в Украйна, тогавашният първи секретар на Кримския областен комитет на КПСС Павел Титов бил категорично против, но председателят на Кримския областен изпълком Полянски подкрепил идеята на Никита Хрушчов и заел поста на Титов, който бил изпратен по-далеч от Крим – зам.-министър на селското стопанство на РСФСР. Както е известно Полянски направил шеметна кариера в КПСС. „Така че, подобни закони трябва да се приемат в името на истината”, казва Сергей Цеков.

Политолозите също са на мнение, че подобен закон няма да е излишен, като се има предвид интерпретацията на ситуацията днес. „Това решение може да бъде полезно. То няма да е някакъв спасителен аргумент, но ще е още една брънка – защо не?” казва директорът на Международния институт за политическа експертиза Евгений Минченко.

Политологът Алексей Мухин, директор на Центъра за политическа информация, смята, че законопроектът ще нанесе „юридически удар” на западните колеги, обвиняващи Русия в „окупация” на Кримския полуостров: „Ясно е, че за руснаците това са очевидни неща и няма за какво да се спори. Но за европейците са необходими повече мотиви, които Съветът на Федерацията ще се опита да представи”. По думите на Мухин става дума за стратегически важни юридически неща, защото при наличието на солидни законови доказателства думата „анексия”, която употребяват на Запад и в САЩ, ще бъде забравена и Русия ще може да се обръща към международни съдебни инстанции. И тогава, по думите на Мухин, всеки, който се опита да говори за „анексия” на Крим, ще отговаря в съда.