Академичният ансамбъл за песни и танци на Руската Армия “А.В. Александров” идва в София

Академичният ансамбъл за песни и танци на Руската Армия “А.В. Александров” идва в София

Публикувано от:

По случай 70-годишнината от Победата главното песенно подразделение на руските Въоръжени сили – два пъти носител на ордена “Червена звезда” , Академичният ансамбъл за песни и танци на Руската Армия “А.В. Александров” организира грандиозно турне в европейските столици, които Червената Армия е освободила от фашизма.

По време на концертите ще прозвучат не само песните, с които страната е живяла през 40-те години на миналия век, но и песни-оръжие, песни-войници, песни-труженици, песни-победители. Те са звучали и в тила, и на първа линия, пели са ги и стари, и млади. Те продължават да живеят в нас и през новия век като част от историята, която определя и настоящето, и бъдещето на страната – победителка. Те не позволяват да се забрави юни на страшната 1941 година и пазят радостните белези от май 1945-та. Всичките краски на Великата Отечествена война – от мрачни до празнични, цялата горчивина от пораженията и радостта от победите – са в техните песни. Може да се каже, без да преувеличаваме, че тези и много други песни, които са били в репертоара на ансамбъла от онова време, са се сражавали срещу фашистите заедно с цялата страна.

Духовният принос на ансамбъла за Победата над окупатора е неоценим. Два дена след началото на войната артистите от ансамбъла се разделили на четири мобилни групи. Три от тях още на 24 юни отишли в действащата армия. Александровците имали боен опит – КВЖД, Хасан… Четвъртата група останала в Москва, за да пее по радиото и, най-вече, пред отиващите на фронта бойци. Оглавил я синът на Александър Василевич – Борис Александрович, който станал и първият художествен ръководител на Ансамбъла за съветска песен към Всесъюзното радио. Ансамбълът се състоял от смесен хор, оркестър и група известни певци – солисти. Предаванията вървели пряко в ефир по всяко време на денонощието и често артистите спели в радиото. Така музикалният десант на артистите влязъл в схватка с окупаторите. И никой не им е заповядвал. Просто, вярна на воинския си дълг специалната военна единица взела единственото възможно решение: «…молим народния комисар на отбраната за въодушевяване на бойците за победа над коварния враг, да изпрати ансамбъла на фронта». От книгата «Историческа летопис на Ансамбъла «Александров» (автори: Е.В. Александров, В.Н. Антонов, М.М. Шарипов).

«В първите дни от войната А.В. Александров създава гениалната песен «Священная война» по текст на В.И. Лебедев-Кумач. За първи път тя била изпълнена пред заминаващите на фронта бойци на Белоруската гара в столицата на 26 юли 1941 година и се превърнала във вдъхновяваща към победа музикална емблема на Великата Отечествена война. На 18 октомври 1941 година ансамбълът и 7 артисти отишли първо в Казан, а след това в Бугулма, където изнесли 56 концерта. Фронтовата бригада, състояща се от 48 души, под ръководството на Е.С. Пронин заминала от Бугулма на Северозападния фронт, където била от 16 ноември до 10 януари  1942 година. На 30 декември 1941 година ансамбълът се върнал в Москва. През 1942 година колективът работил основно в Москва и излизал в пълен състав, за да обслужва частите на Московския фронт ПВО в Ярославъл, Рибинск, Кострома, Рязан и Калинин (Твер). През първата половина на 1943 година концертните бригади на ансамбъла обслужвали войските от Брянския и Западния фронт, части от Московския военен окръг, в пълен състав колективът работил в Тула, Рязан, Горки (днес Нижни Новгород) и Куйбишев (Самара). 1943 година станала повратна точка в историята на ансамбъла: първо, правителството на страната му наредило да пее по радиото след всяка информация за победа от страна на Совинформбюро и, второ, той изпълнявал отговорната задача по създаването на Държавния химн на страната. В нощта срещу 1 януари 1944 година ансамбълът за първи път изпълнил по радиото новия Държавен химн по музика на А.В. Александров.

В периода май – юни 1944 година ансамбълът в пълен състав, начело с А.В. Александров, бил изпратен на Карелския фронт, тъй като положението вече позволявало да се събере значителен брой зрители, без страх от нападения от страна на вражеската авиация. Той пял пред частите, които осъществявали прорив във вражеската отбрана, а също така и в Ленинград и Кронщат. През август ансамбълът пял пред жителите на освободените от фашистка окупация Харков, Киев и Чугуев. Само по време на тези две големи пътувания били изнесени повече от 100 концерта. През декември били посрещнати в освободената Рига.

Настъпила победната 1945 година. Тя започнала с невероятно успешно пътуване в току що излязлата от войната Финландия. От 15 концерта, които били изнесени там, 8 се провели в Хелзинки в препълнената изложбена зала «Мессухалли», събираща 8,5 хиляди души.

Денят на Победата ансамбълът отбелязал с концерти на Манежния площад и на площад “Маяковски” в ликуващата Москва. През годините на войната той е имал 1400 концерта, 742  от които на предна линия.

На 9 септември 2015 година – в Деня на Освобождаването на България от фашизма – в чест на 70-годишнината от Победата във Великата Отечествена война в Националния дворец на културата в София ще се състои тържествен концерт на Академичния ансамбъл за песни и танци на Руската Армия “А.В. Александрова”.

Билети – в касите на НДК и на сайта Eventim.bg.

 

Ирина Павлюткина, «Красная звезда»