АиФ: Защо Западът се опълчи на Русия?

Защо западните партньори се държат така с Русия, пита „Аргументи и факти“ в статия, публикувана в хартиеното издание на вестника в сряда (21 септември). Отначало Западът се опита да „разкъса на парчета” руската икономика – въведе санкции, а след това удари и спортистите. Европейците, които най-гръмко от всички крещят за хуманизъм и толерантност, постъпиха подло и нечовечно с руските параолимпийци, пише вестникът.

Може би Западът завижда или се бои от Русия, въпреки че тя не застрашава никого, отбелязва авторът. Нещо повече Москва е готова да протегне ръка. Защо тогава Западът не иска да разбере и приеме руснаците такива, каквито са?

Според Игор Белобородов, демограф, социолог и водещ експерт от РИСИ, каквото и да се говори Русия е богата и силна страна. „Което на Запад предизвиква най-малкото завист и страх“. На второ място, според експерта, Русия е страна с „изострено чувство за справедливост“. „Западният манталитет с неговите приоритети на практика винаги предполага някаква готовност за договорки, готовност за компромиси отвъд етичните бариери. Ние винаги сме следвали принципа: има неща, които не могат да бъдат предмет на пазарлъци“, твърди Белобородов.

Третата особеност на Русия, според него, е фактът, че руснаците са хора със силен дух. „В всякакви екстремни исторически ситуации, било то Великата отечествена война или победата на Суворов, руснакът демонстрира висота и сила на духа – нещо, на което западният човек никога няма да може да се научи. Всъщност на тях им е нужен точно такъв човек – потребител, съглашател. В това отношение Русия е не просто различна – тя е противоположна на Запада във всичко: в семейните отношения, във възгледите за приятелството и добросъседството. И тези различия не могат да бъдат отстранени“, казва анализаторът.

„В продължение на столетия Западът водеше информационна война срещу Русия. Много „свидетелства“ на чуждестранни пътешественици от миналите векове извращаваха руските нрави. Народите от европейските страни се бояха, че руснаците са изключително диви – те са варвари, способни на най-лошото. Митовете за мечките на Червения площадбитуват и до днес. Днешните медии вливат в масовото съзнание толкова гигантски потоци от различни страшнотии, че съзнанието на обикновените европейци просто не може да ги побере“, продължава Белобородов. „Тези, които са били в Русия, знаят, че това не е истина. Повечето хора продължават да се боят да пътуват до тази „дива страна“. Съответно, това създава устойчива представа за Русия като за враждебна, експанзионистки настроена, милитаристична държава“, обяснява той.

Основното, според експерта, е че целият свят, с малки изключения, вече в по-голяма или по-малка степен лежи на пластове под най-голямата западна държава – САЩ. „А ние – не. Затова и към нас се отнасят като към непокорени. Тази неотстъпчивост ги докарва до ярост. Западните методологии за разрушаването на държави и разклащането на обществото не проработиха при нас. За тях ние сме непокорни и необясними“, заключава Белобородов.

Източник: Руски дневник