#„АзНесъмШарли“ – най-популярният хаштаг във „Вконтакте“

#„АзНесъмШарли“ – най-популярният хаштаг във „Вконтакте“

Публикувано от:

Руските интернет потребители продължават активно да обсъждат публикуването на карикатурите от френското списание Charlie Hebdo за катастрофата на руския самолет в Египет, предаде РИА Новости. Хаштагът „АзНесъмШарли“ (рус. „ЯНеШарли“) повече от едно денонощие е на първо място по популярност сред руските потребители в социалната мрежа „ВКонтакте“.

„#АзНесъмШарли вече втори ден е най-обсъжданият във ВКонтакте“, съобщи на страницата си в социалната мрежа прессекретарят й Георги Лобушкин. Към поста е прикрепена и снимка с цитат от Facebook на официалния представител на МВнР на Русия Мария Захарова. „Още някой да е Шарли?“.

Хаштагът започва активно да се използва от руските потребители в социалните мрежи след като френският ежеседмичник Charlie Hebdo публикува карикатури, изобразяващи катастрофата на руския самолет в Египет, отнела живота на 224 души.

Карикатурите предизвикаха вълна от критики от страна на руски политици и културни дейци. В събота в Санкт Петербург пред френското консулство се проведе протест срещу Charlie Hebdo, а руските депутати призоваваха френския ежеседмичник към отговорност за публикацията.