Азаров за украинските власти: С такива управляващи и врагове не са необходими

Азаров за украинските власти: С такива управляващи и врагове не са необходими

Публикувано от:

Създава се впечатлението, че днешните украински власти съзнателно разрушават икономиката на страната, заяви бившият премиер на Украйна Николай Азаров, цитиран от РИА Новости.

Политикът отбеляза, че по времето, когато е бил ръководител на украинското правителство, властите в страната са заложили на развитието на вътрешния пазар, тъй като външните пазари не са били възстановени заради световната икономическа криза. Затова, според бившия украински премиер, икономиката на страната се е развивала добре.

„Ръстът на БВП бе от порядъка на 5 %. Ситуацията се усложни през 2012-2013 г., когато на външните пазари се понижи цената на основната ни експортна продукция. Именно затова бе прието решението в името на запазването на основния за нас пазар на ОНД, да отложим подписването на споразумението с ЕС“, написа Азаров на страницата си във Facebook.

След това се случи държавният преврат, макар 2013 г., отбелязва Азаров, Украйна да завършва с ръст на БВП, стабилна валута, курс от 8,1 гривни за 1 долар и годишна инфлация около 0,2%.

„През февруари и март 2014 г. от режима на Майдана се осъществяват големи валутни машинации. Курсът на националната валута се срива. Още не бе започнала войната в Донбас, а икономиката започна стремително да върви надолу. По друг начин не може да бъде, 300 % девалвация на националната валута срива икономиката“, пише Азаров.

След това, отбелязва още политикът, Украйна се отказа от руския пазар, въведе „различни блокади и санкции“, а обемът на стокообмена в страната спадна с 40 %. Азаров, пише, че войната в Донбас също е изиграла негативна роля за икономиката на Украйна, макар тя да не е била основен фактор.

„Дори в тези условия, ако се провеждаше правилна политика на поддържане на вътрешния пазар, то можеше да бъде избегнат този катастрофален ръст на цените на хранителните продукти, тарифите и стоките. Понякога имам чувството, че Яценюк и Ко съзнателно разрушават икономиката на Украйна. Когато са налице такива управляващи, то врагове не се нужни. Те могат да си почиват. Ето как стоят нещата в действителност“, каза още бившият украински премиер.