АЕЦ "Козлодуй" пести пари с ново руско гориво

АЕЦ "Козлодуй" пести пари с ново руско гориво

Публикувано от:

Вдигат мощността на централата до 104%

Реакторите в работещите блокове V и VI на АЕЦ “Козлодуй” ще станат по-ефективни и икономични след около две години. Това стана ясно от думите на Алексей Долгов, ръководител на департамент в руската компания “ТВЕЛ”, която произвежда и доставя горивните касети за Първа атомна.

Става въпрос за най-новата разработка на компанията – ТВСА-12, която представлява подобрена версия на използваните в момента от нашата централа ТВСА. Преди два месеца с “Козлодуй” е подписано допълнение към действащия договор за доставка на новото гориво. От “ТВЕЛ” вече са предоставили на Първа атомна документите, необходими за лицензиране на новото гориво от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Очаква се скоро те да бъдат изпратени в АЯР. Самият лиценз на новите ТВСА-12 се очаква да бъде издаден догодина, а до края на 2015 г. в “Козлодуй” ще започнат първите доставки.

Според Долгов през 2016 г. блоковете на АЕЦ “Козлодуй” ще бъдат заредени за първи път с новото гориво. По принцип нашата централа прави планов годишен ремонт на единия блок през пролетта, а на другия – наесен. Това означава, че около април 2016 г. единият реактор вече ще работи с модерните касети. “За “Козлодуй” това гориво е почти две поколения по-ново от използваното, тъй като в българската АЕЦ за последен път моделът на касетите е сменян с по-нови и модерни през 2005 г.”, казва Долгов.

ТВСА-12 са доста по-ефективни от използваните в момента. В тях има повече уран, а урановите таблетки са променени. Благодарение на което горивният им цикъл в реактора вече няма да е 4, а 5 години, т.е. ще работят по-голям брой горивни кампании. По този начин при бъдещи презареждания на някой от двата реактора вместо да се заменят 42 касети с нови, ще се подменят само 36. Освен това мощността на всеки от блоковете ще може да бъде увеличена до 104%.

Всичко това ще има и положителен икономически ефект за АЕЦ “Козлодуй”, тъй като с по-малко гориво централата ще произвежда повече ток. С новите касети Първа атомна ще отчете по-ниски разходи и благодарение на по-малкото отработено ядрено гориво, което те ще генерират и съответно ще трябва да се извозва обратно за Русия. Новите ТВСА-12 са и по-сигурни заради конструктивните си подобрения като новата антивибрационна решетка.

В Русия това гориво се използва при аналогични реактори от 5-6 години. От 2011 г. ТВСА-12 се експлоатира на блок I на АЕЦ “Калининская” в Русия, който има аналогичен реактор на козлодуйските ВВЕР-1000. Интересна подробност за тази централа е, че нейният блок 4, който работи и доставя ток на Москва от около две години, работи със стария реактор за АЕЦ “Белене”. Той беше доставен у нас през 80-те години на ХХ в., когато се реализираше първия проект за Втора атомна. Когато “Белене” беше възроден, но беше решено да се строи с по-модерни реактори, “Атомстройекспорт” изкупи от България стария като част от сделката по проекта, който на 31 март 2012 г. беше замразен.