„Аерофлот“ получи известие за забрана на полетите в Украйна от 25 октомври

Най-големият руски авиопревозвач „Аерофлот“ получи уведомление от украинските авиационни власти за забраната за извършване на полети със зимно разписание, влизаща в сила от 25 октомври, съобщи пред РИА Новости официален представител на „Аерофлот“.

По думите му, авиокомпанията е получила писмо от авиослужбите в Украйна за въвеждането в действие на забраната за полети, която ще влезе в сила от 25 октомври.

„Ние писмено уведомихме всички руски компании, влизащи в публикувания списък“, съобщи представител на пресслужбата на авиационната служба в Украйна, цитиран от ТАСС.

„Аерофлот“ и още 20 руски авиокомпании попаднаха в санкционния списък на украинските власти. Според публикувания на сайта на президента на Украйна документ, на руските превозвачи частично или изцяло се забраняват полетите и транзита през украинска територия.

Позицията на Москва

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи решението на Киев като поредния безумен акт.

Още тогава Песков не изключи, че украинската страна може да приеме подобно решение. „Въз основа на опита от последните 20 месеца, ние не можем да отречем хипотетичната възможност за подобни актове на безумие от страна на Киев“, каза прессекретарят на руския президент.

 Той също така изрази съмнение в това, дари украинският премиер разполага с необходимите пълномощия за такава стъпка. „Според международното право това авиационните власти на една страна могат да направят по предвидени от същото международно право канали“, отбеляза той.