Адмирал Хейни: хиперзвуковото оръжие на Русия и Китай заплашва САЩ

Русия и Китай разработват маневрени свръхскоростни ударни технически средства, които представляват нова заплаха за САЩ, смята Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ, съобщиWashington Free Beacon, цитиран от РИА „Новости“.

Развитието на хиперзвуковото оръжие е една от няколкото опасни тенденции, които се забелязват в света, заяви ръководителят на Стратегическото командване адмирал Сесил Хейни. „Ядрените и неядрените държави са готови да използват асиметричните възможности като вариант за постигане на своите цели по време на кризи и конфликти, както и нови технологии“, цитира думите на адмирала изданието.

Китай е извършил четири изпитания на летателен апарат, който се движи със скорост от 11 000 километра в час, Русия също развива хиперзвукови видове въоръжения, пише Washington Free Beacon.

Възможностите на съвременното оръжие, с което разполагат противниците на САЩ, се увеличават-то става все по-мобилно и все по-защитено, добавя Хейни.

В отговор на въпроси на журналисти адмиралът подчертава, че Пентагонът вече работи над създаването на средства за противодействие на хиперзвуковото оръжие, отбелязва изданието.