“Адмирал Кузнецов” под строго наблюдение от НАТО

“Адмирал Кузнецов” под строго наблюдение от НАТО

Публикувано от:

Шест бойни кораба от пет страни членки на НАТО патрулираха в Ламанша по време на повторното преминаване през пролива на ударната група на ВМС на Русия, водена от самолетоносача “Адмирал Кузнецов”, съобщи “Интерфакс”

Руската група, плаваща от източното Средиземноморие към базата си в Североморск, влезе в Ла Манш на 24 януари. В нейния състав освен самолетоносача участват още атомният ракетен крайцер “Петър Велики”, десантният кораб “Александър Шабалин” и още няколко по-малки плавателни съда. Според източник от командването на руския флот групата трябва да се върне на роден бряг на 9 февруари.По-рано Русия обяви, че съкращава войските си в Сирия. Първо оттам потегли групата бойни кораби начело със самолетоносача “Адмирал Кузнецов”. Решението за намаляване на руското военно присъствие в Сирия беше прието в края на миналата година, когато бяха подписани споразумения за спиране на огъня и началото на мирните преговори между сирийското правителство и въоръжената опозиция.

Бойната група акостира край бреговете на Сирия на 15 октомври 2016 година. Месец по-късно Москва проведе първата в историята бойна операция с участието на самолети от борда на “Адмирал Кузнецов”.

През октомври миналата година преминаването на руските кораби край Великобритания се превърна в една от основните новини на острова. Те бяха съпроводени от британски военни кораби, включително разрушители и фрегата.