“Автоваз” започна производството на двугоривна “Лада Веста”

“Автоваз” започна производството на двугоривна “Лада Веста”

Публикувано от:

“АвтоВАЗ” започна производството на нова версия на “Лада Веста” (Lada Vesta), задвижвана с два вида гориво, съобщи РИА “Новости”, като се позова на пресслужбата на компанията.

“За първи път в историята на бранда на разпространителите на марката ще бъдат доставени автомобили със стандартна газова система, предназначена за използване на сгъстен природен газ”, съобщиха от компанията.

Според дружеството Lada Vesta CNG може да работи както на бензин, така и на метан. Разработчиците са уверени, че метанът е най-сигурният, екологично чист и евтин вид гориво и употребата му увеличава живота на двигателя и намалява разходите на гориво над три пъти. Освен това, в случай на изтичане, този газ бързо се разсейва в атмосферата, което намалява риска от пожар.

В новата си версия автомобилът е снабден с 90-литрова метална газова бутилка, разположена в багажника и събираща 18 кубометра газ. Бутилката е снабдена с вграден предпазител и високоскоростен клапан, който не позволява скъсване и предотвратява изтичане на метан, в случай на повреда.

В този си вид автомобилът е способен да измине над 1000 км. без презареждане. Когато бутилираният газ свърши, двигателят автоматично се превключва на бензин, като смяната на горивото може да се извърши и ръчно.

Първите бройки на новата Lada Vesta CNG са произведени през май, а в близко бъдеще ще постъпят за тестване при потенциалните корпоративни клиенти.

Lada Vesta е руски лек автомобил, който “АвтоВАЗ” произвежда от септември 2015 година. Седанът замества семейството на Lada Priora в състава на автомобилните модели.